In articol:
Țările din Europa Centrală și de Est ar fi mult mai puțin pregătite pentru o pandemie decât statele din Europa pe Vest, arată un nou raport GLOBSEC, scrie Euronews.
În ciuda faptului că specialiștii analizează constant situația la nivel mondial, Dr.
Citeste si: Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie- wowbiz.ro
Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie: „Bolile infecțioase se deplasează cu avionul”
Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie spune că bolile călătoresc mult mai ușor în secolul vitezei.
„Ușurința, viteza și frecvența deplasărilor permit bolilor infecțioase să se răspândească rapid dintr-o zonă geografică în alta, ceea ce face dificilă limitarea focarelor. Afirmația că în secolul XXI bolile infecțioase se deplasează cu avionul, nu este deloc exagerată!
Defrișările și urbanizarea pot aduce oamenii în contact mai strâns cu fauna sălbatică, crescând probabilitatea ca bolile zoonotice – specifice unor animale – să se răspândească în populațiile umane. Dacă este lăsată necontrolată, rezistența antimicrobiană ar putea face tratamentele existente ineficiente, lăsând lumea vulnerabilă la infecții netratabile și la potențiale pandemii ”, atrage atenția dr. Emilian Popovici, scrie Libertatea .
Specialistul mai spune că trebuie să rămânem vigilenți, pentru a fi pregătiți de o nouă criză globală și să colaborăm la nivel internațional pentru ca, în cazul apariției unei boli infecțioase, aceasta să
„Investiția într-o infrastructură robustă de sănătate publică, sisteme de supraveghere și cercetare dezvoltare pentru noi vaccinuri și tratamente sunt esențiale pentru atenuarea impactului potențialelor focare de boli viitoare. Deși este imposibil de prezis cu exactitate când va avea loc următoarea pandemie, este clar că riscul este mereu prezent”, concluzionează vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.