Din '77 si pana acum tehnologia a evoluat. Un cutremur puternic poate fi "simtit" de aparate chiar si cu 25 de secunde inainte. O informatie vitala, dar care ajunge doar la autoritati, pentru ca in cazul populatiei Institutul de Fizica al Pamantului a ales o solutie… ciudata.

Constantin Ionescu, director INFP:   "Semnalul il trimitem catre Twitter, fiecare dintre dumneavoastra puteti sa va faceti cont de Twitter si aveti semnalul”.

Problema este ca, in Romania, platforma Twitter e aproape inexistenta, cu doar 330 de mii de conturi deschise. In comparatie cu Facebook, care numara aproape 10 milioane! de romani.

"Sunt cateva milioane de oameni in orasul asta care ar vrea sa stie atunci, pe telefonul mobil. Traim cu telefoanele mobile. Aveti dreptate, orice utilizator de telefon mobil ar putea avea acces la aceasta informatie."

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

 

AVEM APLICATIE, O DECLARAM MOARTA

Nici cand vine vorba de o aplicatie distincta pentru astfel de alerte vitale, situatia nu e mai roz. A existat o incercare pentru telefoanele cu Android, dar care a esuat lamentabil.

Constantin Ionescu, director INFP: "Nu a functionat din cauza ca am facut-o si noi cu niste persoane… n-au fost platite. Deci tehnic n-a functionat.

Tehnic, da."

 

CAND NICI SALVATORII NU STIU TOT

Vara anului trecut a fost un examen pentru salvatorii din Capitala, dar si din Iasi, orasele considerate cele mai fragile in caz de cutremur. Au trecut printr-un exercitiu urias, iar sefii spun ca au invatat lectii serioase. In teorie, pentru ca, in practica, chiar si intrebarile banale par dificile.

Andrei Popa, ofiter specialist DSU:" Unde putem sa ne ducem, care este zona sigura cea mai apropiata de acest punct? Cea mai sigura zona este sa parasiti cladirea."

Din pacate, nu avem locuri de adunare, locuri considerate sigure si marcate corespunzator. Traim pe modelul "fiecare scapa cum poate", mai ales cei care locuiesc in blocurile cu bulina. Aproape 200 de cladiri din capitala ar trebuie consolidate in regim de urgenta, dar asta costa sute de milioane de euro.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si