In articol:
Țări precum Polonia, Ungaria și Slovacia au restricționat importul de cereale din Ucraina, după ce Comisia Europeană a ridicat restricțiile cu privire la import.
România, în schimb, nu dorește restricționarea importului de cereale din Ucraina, în ciuda adoptării de alte țări europene, dar și a asociațiilor agronome din țară, care îndeamnă la aplicarea acestei norme.
Cu sau fără cereale importante din Ucraina?
Inițiativa asociațiilor agronome din România, de a restricționa importul de cereale din Ucraina pentru a proteja culturile românești și fermierii români, vine în urma deciziei Comisiei Europene.
Comisia Europeană a decis vineri să ridice restricţiile impuse importurilor de cereale ucrainene. Ca urmare a acestei decizii, Slovacia Ungaria și Polonia au restricționat importul cerealelor din Ucraina, lucru care nu este pus în aplicare și de România.
“Această măsură unilaterală este esenţială pentru salvarea fermierilor români şi pentru protejarea securităţii alimentare a României. Decizia Comisiei Europene de a nu mai prelungi interzicerea importurilor pentru cele cinci state din vecinătatea Ucrainei (România, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria) obligă Guvernul României la o asemenea decizie, dacă vrem să mai vorbim de sector agroalimentar naţional.
Cu cereale importate în România
În timp ce alte țări restricționează importul cerealelor din Ucraina, România nu dorește acest lucru. Nerestricționarea importului din Ucraina aduce nemulțumirea producătorilor și fermierilor români, care consideră că este o activitate absolut necesară.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
“Dacă un stat precum Polonia, care sprijină masiv şi cuprinzător Ucraina, în faţa agresiunii Rusiei, a luat o asemenea decizie unilaterală imediat după expirarea termenului de 15 septembrie 2023, nu înţelegem de ce România ar trebui să aibă reţineri în a proceda exact la fel. Dacă Polonia continuă să fie 100% alături de Ucraina şi, cu toate acestea, acelaşi guvern de la Varşovia nu are nicio o ezitare în a-şi proteja fermierii prin măsuri unilaterale, cauzate de decizii la Comisiei Europene, atunci aceste măsuri nu afectează cu nimic solidaritatea faţă de poporul ucrainean. România ar trebui să facă exact acelaşi lucru”, a mai transmis Alianța pentru Agricultură și Cooperare.