Se pare că, în urma unei analize realizate de Comisia Europeană, s-a ajuns la concluzia că România nu îndeplinește criteriile necesare pentru a putea adopta moneda euro. Bulgaria, în schimb, ar îndeplini condițiile și s-a poziționa cu un pas înaintea noastră în procesul de adoptare a monedei euro.

România nu îndeplinește condițiile necesare pentru a adopta moneda euro

Comisia Europeană a analizat mai mulți factori care ar trebui să fie respectați de țările care doresc să adopte moneda euro.

Printre țările care s-au angajat în procesul de adoptare a acestei monede se află România, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia și Suedia.

Citește și: Și-a lovit mama cu mașina în timp ce încerca să parcheze! Femeia a ajuns imobilizată sub roțile autoturismului

România nu îndeplinește criteriile pentru a adopta moneda euro

[Sursa foto: istockphotos]

Comisia Europenă a analizat compatibilitatea juridică şi îndeplinirea criteriilor de convergenţă prezentate a celor șase țări. În urma analizei Raportului de convergenţă din 2024, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că România nu îndeplinește condițiile necesare adoptării monedei euro.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

România se pare că nu este pe deplin compatibilă cu obligaţia de conformitate prevăzută la articolul 131 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE). Mai exact, România nu ar îndeplini următoarele: criteriul de stabilitate a preţurilor, criteriul cu privire la finanţele publice, criteriul cursului de schimb şi criteriul de convergenţă a ratelor dobânzii pe termen lung.

Fără aceste criterii, nicio țară nu ar putea adopta moneda euro. Aderarea la această monedă este un proces deschis, care se bazează pe norme.

Citește și: Destin nefast pentru un bărbat! A sărit din mașină pentru a se salva, dar a murit. Cei doi pasageri au supraviețuit

România nu îndeplinește criteriile pentru a adopta moneda euro

[Sursa foto: istockphotos]

Singura țară din șase menționate anterior, care îndeplinește aproape toate criteriile, este Bulgaria. Singurul criteriu pe care Bulgaria nu îl atinge este criteriul legislației naționale, care poate fi considerată compatibilă cu normele uniunii economice și monetare.

O altă condiție necesară pentru state în procesul de aderare la moneda euro este participarea în calitate de membru la mecanismul cursului de schimb (MCS II), pentru minimum doi ani la mecanism.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si