Un studiu recent realizat de Comisia Europeană, ne situează în fruntea clasamentului la nivel european la șpaga dată în înstituțiile publice, și mai cu seamă în spitale.
De altfel, 18% dintre români recunosc că au oferit cel puțin o dată bani, ori cadouri scumpe medicilor, sau asistentelor. Și nu suntem singurii, 13% dintre greci semnalează același obicei.
România ocupă primul loc în ceea ce privește corupția în sistemul sanitar
Conform unui studiu publicat în iulie de Comisia Europeană, România ocupă primul loc între țările europene în ce privește corupția din sistemul sanitar.
România (18%) și Grecia (13%) sunt singurele țări în care cel puțin unul din zece respondenți declară că a fost nevoit să plătească în plus sau să ofere un cadou valoros unui cadru medical din sistemul public de sănătate.
Citeste si: Un pacient al Spitalului Judeţean Piteşti a decedat după ce a căzut de la etajul șase
În țara noastră, procentul a scăzut față de 2019, doar 1%, cu toate că atunci salariile medicilor au fost mărite. La începutul acestui an, salariile medicilor români au crescut din nou cu 25%. Un medic primar are un salariu de bază de peste 15.000 de lei brut, iar un rezident în ultimul an, aproape 8000 de lei, iar la aceste sume se adaugă sporurile și plata suplimentară a gărzilor.
Președintele Colegiului Medicilor i-a îndemnat pe medici să nu mai accepte șpagă
Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul de Urgență Floreasca: „Mi se pare degradant pentru poziția de medic să tranzacționăm ca la talcioc un act medical”.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citeste si: Un pacient al Spitalului Judeţean Piteşti a decedat după ce a căzut de la etajul șase
Inclusiv președintele Colegiului Medicilor, dr. Daniel Coriu, i-a îndemnat pe medici să refuze plicurile pacienților.
Citeste si: Ploile au făcut ravagii în Dâmbovița: două localități au fost complet inundate
Mărturiile care au apărut în spațiul public, mai ales în ultimii doi ani de pandemie, arată însă că „șpaga” în spitale este încă o practică acceptată de cadrele medicale, inclusiv în spitalele publice din orașe mari.
Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.