Comisarul european pentru migratie, Dmitris Avramopoulos, a declarat ca nu este deloc fericit de modul in care unele state au raspuns la cererile Comisiei Europene pentru migratie.
El spune ca procentul de refugiati aflati in taberele din Italia si Grecia si care au fost relocati este "foarte scazut" si deja vorbeste de o politica de "obligare" a statelor membre UE de a primi refugiati.
Din totalul de 160.000 de imigranti care se afla in taberele din Grecia si Italia, doar 20.000 de refugiati au fost relocati.
Tari precum Cehia, Ungaria si Polonia au refuzat oficial sa accepte cotele obligatorii, iar state precum Austria, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Irlanda si Slovacia nu au relocat nicio persoana din taberele de refugiati. Chiar si tari ca Franta si Germania, care au impus aceste cote, sunt mult in urma cu respectarea lor.
In Romania, Comisia Europeana a impus o cata de 6.351 de refugiati, iar pana in septembrie, la noi in tara, ar trebui sa ajunga 3.546 de migranti, asta in conditiile in care autoritatile de la Bucuresti au declarat un numeroase randuri ca nu pot gazdui si integra decat 1.785 de persoane.
Sunt probleme si ca multi dintre migrantii din taberele de refugiati refuza efectiv sa mearga in Romania.
Avramopoulos nu a precizat ce sanctiuni vor fi aplicate statelor care nu reusesc sa atinga cotele obligatorii. Acum un an, Comisia Europeana a propus instituirea unui mecanism permanent de repartizare a migrantilor prin cote obligatorii intre statele UE, precum si obligarea statelor care nu accepta acest mecanism sa plateasca amenzi de 250.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.