In articol:
- Valul patru ne-ar putea aduce în situaţia Lombardiei
- Copiii asimptomatici duc virusul acasă
- Soluție posibilă: închiderea totală a şcolilor timp de o lună
Varianta delta a virusului, extrem de contagioasă, are deja o transmitere comunitară. Sistemul sanitar este deja aproape de colaps, la un număr de infectări zilnice, de morţi şi internaţi la ATI care a bătut toate recordurile.
Citeste si: Masca de protecție, obligatorie pe stradă în localitățile cu rata peste 6 la mie. Decizie CNSU
Valul patru ne-ar putea aduce în situaţia Lombardiei
Specialiștii spun că valul patru ne-ar putea aduce în situaţia Lombardiei. Ne putem aştepta la 20-30.000 de infectări zilnice, la situaţia în care medicii să decidă pe cine ajută şi pe cine lasă să moară.
"Nu ştiu de ce guvernul nu cere ajutorul european în caz de dezastru, pentru că acolo suntem. Decât să ne moară bolnavii din lipsa locurilor la ATI, nu mai bine cerem ajutor şi îi transportăm în ţări vecine care nu au problemele noastre?", se întreabă profesorul pe blogul său.
Citeste si: Medicul Adrian Wiener, anunț despre situația pandemică: „România trece printr-o catastrofă umanitară"
Copiii asimptomatici duc virusul acasă
Copiii asimptomatici, nedepistaţi din cauza ineficienței sistemului de testare din școli, pot infecta alte zeci, poate sute de elevi dintr-o şcoală, spune profesorul român.
Pentru că în pauze vorbesc între ei, nimeni nu-i supraveghează dacă îşi păstrează măştile, cum se joacă, de la ce distanţă vorbesc între ei.
Aceşti zeci, posibil sute de elevi contaminaţi de la câţiva elevi infectaţi, dar asimptomatici, duc acasă viruşii, devin, fără să vrea, vectori de transmitere formidabili, explică Vlaston.
"Elevii duc virusul acasă la părinţi şi bunici, majoritatea nevaccinaţi şi posibil cu boli adiacente. Ce se va întâmpla cu aceştia, dacă nici paturi de ATI nu mai avem? Aceasta e problemă gravă. Riscă şcolile să devină focare de infecţie, cu o rată de trasmitere incontrolabilă?"
Soluție posibilă: închiderea totală a şcolilor timp de o lună
Expertul în educație pledează pentru închiderea totală a şcolilor timp de o lună.
"Asta spun toţi specialiştii. În situaţia în care se află acum sistemul sanitar, asta ne mai lipsea. Ca şcolile să devină focare majore de infectare cu coronavirus. Peste o lună sau două, când rata de transmitere scade, se vaccinează tot mai mulţi oameni, cum am văzut că se întâmplă deja, se poate relua discuţia despre deschiderea cu prezenţă fizică a şcolilor", mai scrie expertul român. Vezi toate argumentele sale pe Adevarul.ro .