„România se transformă într-un deșert Sahara”. Ministrul Mediului trage un semnal de alarmă cu privire la schimbările climatice pe teritoriul țării
Ministrul Mediului nu vede deloc cu ochi buni schimbările din ce în ce mai bruște de temperatură. Fenomenele meteo au devenit de-a dreptul extreme, iar odată cu ele țara noastră se loveste de riscuri uriașe în ceea ce privește supraviețuirea. Potrivit ministrului Mediului, „România se transformă într-un deșert”, chiar sub ochii noștri.
Temperaturile mult prea mari de pe teritoriul țării noastre îi pun pe experții pe gânduri. Cei mai mulți sunt de părere că totul se datorează schimbărilor climatice cauzate de om.
Ministrul Mediului a tras un semnal de alarmă cu privire la temperaturile alarmante cu care se confruntă România și la schimbările extreme de temperaturi din ultimele zile. De la un cod roșu de caniculă s-a trecut în doar câteva ore la cod roșu de furtuni și vijelii puternice!
Ministrul Mediului, semnal de alarmă pentru România
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că în luna iulie au fost 1.880 de coduri de alertă. Aici intră codurile galbene, portocalii și roșii, toate atrăgând atenția asupra faptului că, pe lângă fenomenele schimbătoare, autoritățile sunt îngrijorate și de secetă.
Aceasta ar fi crescut ca frecvență și intensitate față de acum 20 de ani.
„Sudul României se transformă într-un deșert Sahara și că în fiecare zi pierdem suprafețe însemnate de terenuri agricole", a spus Mircea Fechet.
„Sunt diferențe extreme de temperatură între o zonă și alta a României, ceea ce ne face să ne gândim la schimbările climatice, la recorduri pe care în fiecare lună le stabilim, la posibilitatea ca această lună iulie să fie cea mai călduroasă lună iulie din istoria măsurătorilor pe care ANM le face.
Măsurăm de 120 de ani și am avut în această lună 1.888
de coduri de alertă, fie că vorbim de cod galben, portocaliu sau roșu. În fiecare săptămână îmi spun colegii că avem un nou record.
Pe lângă aceste fenomene ne îngrijorează foarte mult seceta, pentru că, din punct de vedere statistic, secetele au crescut, și ca frecvență și ca intensitate, cu 29% în ultimii 20 de ani, ceea ce reprezintă o perioadă destul de scurtă raportată la lunga perioadă în care măsurăm.
Asta înseamnă că avem pierderi semnificative în agricultură, recolte compromise, risc mai mare pentru incendii de vegetație și inclusiv lipsa apei, fie că vorbim de apă potabilă, ori pentru industrie sau irigații", a punctat ministrul Mediului.
Sudul României riscă să rămână fără terenuri agricole
Ministrul Mediului a atras atenția cu privire la faptul că sudul României se topește, iar terenurile agricole sunt pe cale de dispariție. El propune soluții de combatere a fenomenelor alarmante din ultima perioadă, gândindu-se la împăduriri.
„Sudul României se transformă într-un deșert Sahara, la o scară mai mică, e adevărat, dar în fiecare zi pierdem suprafețe însemnate de terenuri agricole, fenomen pe care îl putem combate într-un singur fel, prin împăduriri, prin plantații de arbori pe toate aceste terenuri, cu speranța că reușim să le salvăm"
, a mai spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, potrivit digi24.ro