Odată cu aderarea celor două țări, România și Bulgaria, la spațiul Schengen, călătoriile, comerțul și turismul vor fi consolidate mai mult pe piața internă. Astăzi, Consiliul a decis în unanimitate ca România și Bulgaria să fie primite în spațiul Schengen, începând cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime din martie 2024. Cu toate acestea, discuțiile în ceea ce privește decizia eliminării controalelor la frontierele terestre vor continua în cursul anului 2024.

România și Bulgaria primite în Schengen din martie 2024

În urma deciziei, președinta Ursula von der Leyen a declarat că: „ Decizia de astăzi marchează un moment istoric pentru Bulgaria și România. Este o zi de mare mândrie pentru cetățenii români și bulgari. Începând cu luna martie, vor putea să traverseze liber frontierele maritime și aeriene interne, fără a se supune controalelor la frontiere. Este un pas major înainte pentru cele două țări și pentru spațiul Schengen, în ansamblul său. Adresez felicitările mele Bulgariei și României: această mare realizare a fost posibilă grație eforturilor, angajamentului și perseverenței de care ați dat dovadă. Datorită dumneavoastră, spațiul Schengen va deveni și mai puternic, în beneficiul tuturor cetățenilor europeni”.

Citește și: Aderarea României la Spațiul Schengen. Austria a confirmat acordul parțial cu privire la frontierele aeriene.

ursula presedinta

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene

[Sursa foto: commissioners.ec.europa.eu]

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

În 2011, Comisia a confirmat pentru prima dată că România și Bulgaria sunt pregătite să intre în spațiul Schengen, fără controale la frontiere interne. Tot de atunci, cele două țări au continuat lupta de a demonstra că sunt eligibile și îndeplinesc condițiile impuse pentru aderare. Alte trei misiuni de informare desfășurate la frontierele externe bulgare și române au reconfirmat acest lucru în 2022 și 2023. 

Astfel, în martie 2023, Comisia a lansat proiecte-pilot cu România și Bulgaria pentru a da un impuls gestionării frontierelor externe, „pentru a consolida cooperarea cu țările din vecinătate și pentru a asigura proceduri rapide de azil și returnare”, scrie în comunicatul Comisiei Europene.

Etapele următoare pentru aderarea la spațiul Schengen

Discuțiile care fac referire la stabilirea unei date pentru eliminarea controalelor la frontiere terestre vor continua pe parcursul anului 2024. Decizia în acest sens va fi luată de Consiliu într-un interval de timp util.

Citește și: Mesajul transmis de premierul Marcel Ciolacu de Anul Nou: „2023 a fost un an cu multe provocări pentru România. Am încercat împreună să le depăşim”

schengen

Spațiul Schengen

[Sursa foto: replicaonline.ro]

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Ca Bulgaria și România să asiste în protejarea frontierelor externe ale Uniunii, aceste țări vor continua să primească sprijin financiar substanțial, dar și asistență Frontex. De asemenea, proiectele-pilot dezvoltate de Bulgaria și România la frontierele externe s-au dovedit a fi eficiente, se mai arată în comunicat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si