Avioanele care aduc ploaia sunt testate în aceste zile în mai multe județe din Moldova. E un proiect pilot de creștere a nivelului de precipitații, în caz de secetă, condus de specialiștii de la Centrul Antigrindină din Dancu. 

Citeste si: Accident rutier: cinci mașini implicate și doi copii răniți

Proiectul vizează 6 județe din regiunea Moldovei și se va desfășura pentru o perioadă de 10 zile.

Se folosesc cartușe și torțe încărcate cu iodură de argint și cloruri de calciu și natriu.

Cum funcționează "avioanele care aduc ploaia"

Avioanele de tip King Air C90 sunt cele care vor efectua misiuni de stimularea precipitațiilor și sunt închiriate de la autoritățile din Bulgaria.

În momentul în care avionul ajunge la înălțimea de zbor necesară, torțele încărcate cu iodură de argint și cloruri de calciu și natriu se aprind și disperseaza fumul cu agent de însămânțare.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO- De joi, vremea se răcește. Vezi cum se anunță prognoza meteo de 1 Mai

"Sunt aruncate în interiorul norului și principiul este același- se formează nuclee de condensare. Se formează picături, picăturile se vor mari și pică la sol sub formă de ploaie", a explicat Dan Axinte, manager de proiect, potrivit Digi 24.

Specialiștii se așteaptă la o creștere cu 10-15% a precipitațiilor în urma intervențiilor asupra norilor, o creștere mult mai mare putând crea probleme la sol, inclusiv producere de inundații.

Proiectul pilot va continua în Muntenia și Oltenia

Avioanele sunt puse la dispoziție de o companie din Bulgaria. Dacă rezultatele vor fi cele așteptate, Ministerul Agriculturii ar urma să achiziționeze 8 astfel de aeronave, care să fie folosite în toată țara.

Proiectul pilot va continua în luna mai în Muntenia și Oltenia.

"Estimativ, prețul maxim al unui avion care îndeplinește anumite condiții- este bimotor, turbo, cu tehnologie de ultima generație, ne-ar duce în jur la 8 milioane de euro un avion", a declarat Gheorghe Căunei, președinte Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Antigrindină și Creșterea Precipitațiilor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si