VIDEO. România trece la ora de iarnă. Cum se schimbă ceasurile și la ce trebuie să fii atent. Avertismentul medicilor
România trece la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28-29 octombrie. Cum se schimbă ceasurile în această noapte și la ce trebuie să fii atent ca să nu ai probleme de sănătate?
Author: Sorin Negru sâmbătă 28 octombrie 2023 , 08:28
Chiar dacă duminică vom dormi mai mult, de luni se vor simți efectele asupra psihicului și organismului nostru. Medicii atrag atenția că riscul de infarct sau de suicid crește în această perioadă.
Ora de iarnă 2023. Cum se schimbă ceasul
În noaptea de sâmbătă, 28 octombrie 2023, spre duminică, 29 octombrie 2023, ora 04.00 ve deveni ora 03.00. La ceasurile de pe telefon sau la cele elctronice, schimbarea se va face automat.
După ce ceasurile se dau înapoi cu o oră, ziua de duminică, 29 octombrie 2023 va avea 25 de ore și va fi cea mai lungă zi din an.
În acest fel, se revine de fapt la ora normală, care a fost schimbată odată cu introducerea sistemului orei de vară. Ora de iarnă este considerată ora standard, numindu-se și Timp Legal Român.
Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.
Atenție, riscul de infarct sau de suicid crește în această perioadă!
Medicul Tudor Ciuhodaru spune că abia de luni vom simți efectele acestei schimbări: ”Chiar dacă duminică vom dormi mai mult cu o oră abia de luni se vor simţi efectele.
Medicul explică într-o postare pe pagina sa de socializare ce pericole ne pândesc:
„1. Riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional;
2. Totodată creşte riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei vulnerabilități psiho-emoționale".
Ora de iarnă 2023. E bine de știut
1. Majoritatea oamenilor se adaptează cu uşurință la schimbarea orei, modificările adaptive ale organismului făcându-se complet în circa cincisprezece zile.
2. Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează însă modul cum se realizează această adaptare. În fiecare an mulți pacienţi ajung la urgențe cu o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni.
3. Toate acestea se întâmplă pentru că modificarea orei de trezire duce la un stres la care organismul reacţionează prin creșterea activităţii sistemului nervos simpatic şi a nivelului citokinelor proinflamatorii determinând modificări:
a) cardiovasculare manifestate prin variaţii ale tensiunii arteriale şi variate tulburări de ritm cardiac;
b) neuropsihice: modificări ale calității somnului (insomnie, somnolenţă), astenie, apatie, anhedonie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij, modificarea apetitului (inapetenţă sau bulimie), până la dereglări afective sezoniere şi ideaţie suicidară, a scris dr. Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.