Țara noastră trece la ora de vară în 2024 în ultimul weekend din luna martie, care este aproape pe final. Așadar, trecerea la ora de vară în România se va face în noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie. 

Ziua de duminică va fi și cea mai scurtă zi din an pentru că va avea doar 23 de ore în urma trecerii la ora de vară de la ora de iarnă.

Schimbarea orei depinde de legislația Uniunii Europene. Mai precis, ora de vară este aplicată în toate statele membre UE, iar trecerea se face „pentru toată lumea” în ultima duminică din luna martie. 

Cum trebuie potrivite ceasurile pentru trecerea la ora de vară 2024?

Trecerea la ora de vară se face în noaptea de 30 spre 31 martie, așa cum am mai spus, iar ora 03:00 va dveni ora 04:00. Ora de vară ia sfârșit în ultima duminică din octombrie când se face trecerea la ora de iarnă, iar ora 04:00 va redeveni ora 03:00. Acest ciclu orar se petrece în fiecare an.

Citește și: Când trece România la ora de vară în 2024: Iată cum trebuie potrivite ceasurile

Dar cum trebuie potrivite ceasurile pentru trecerea la ora de vară în 2024? Ei bine, pentru ora de vară va trebui să ne dăm ceasurile cu 60 de minute (1 oră) înainte.

Pentru că tehnologia a avansat în zilele noastre, smarphone-urile și restul gadget-urilor inteligente vor trece automat la ora de vară.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Un lucru interesant despre trecerea la ora de vară este că vom dormi cu o oră mai puțin din momentul în care se schimbă ora. În caz contrar, la ora de iarnă, putem dormi cu o oră mai mult.

barbat care isi potriveste ceasul pentru ora de vara

Trecerea la ora de vara în 2024 are loc în noaptea de 30 spre 31 martie 2024.

[Sursa foto: Freepik]

Lucruri pe care nu le știai despre ora de vară

Ora de vară a fost introdusă în timpul Primului Război Mondial, iar printre primele țări în care această schimbare a fost adoptată au fost Germania și Austro-Ungaria, încă din anul 1916. Această decizie a introducerii orei de vară pe atunci nu a venit pur și simplu, ci a venit din dorința economisirii de energie. Ora de vară a apărut din dorința de a crește numărul de ore în care este lumină pe timpul unei zile. 

În Canada există un oraș numit Lloydminster, care este situat la granița dintre Alberta și Saskatchewan și care funcționează pe două fusuri orare simultan. Într-o jumătate a orașului se aplică un fus orar, iar în cealaltă se aplică un alt fus orar.

În China, India și Japonia nu există ora de vară.

În Statele Unite ale Americii ora de vară a fost introdusă prima dată în anul 1918, în timp ce în Europa a fost introdusă cu doi ani înainte, în 1916.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În anul 1918 Uniunea Europeană a vrut să renunțe la ora de vară, însă decizia a fost amânată, conform oraexacta.ro

potrivirea ceasului la ora de vara

Trecerea la ora de vară a fost introdusă în Europa în anul 1916.

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Echinocţiul de primăvară 2024 pică pe 20 martie. Ce nu este bine să faci în această zi? Tradiții și obiceiuri pentru această dată

Ce beneficii aduce ora de vară?

Ora de vară aduce beneficii importante în viața de zi cu zi a fiecărui om. Iată câteva dintre acestea:

  • Se face economie de energie. După trecerea la ora de vară avem mai multe ore de lumină la dispoziție pentru a ne face activitățile zilnice, motiv pentru care consumul de energie electrică se reduce destul de mult sau cel puțin așa ar trebui.
  • Suntem mai în siguranță. Deși se spune că în perioada trecerii la ora de vară ne putem aștepta la mai multe accidente rutiere, în realitate această trecere ar trebui să fie mult mai „blândă”, tocmai pentru că avem mai multe ore de lumină și pentru că vizibilitatea, mai ales pe șosele, este mult mai bună.
  • Economia este mai bună. Odată cu trecerea la ora de vară, turismul înflorește și contribuie la buna stimulare a economiei.

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si