Ora de vară 2024. Potrivit standardului internațional, ora oficială a României trece de la GMT+2 la GMT+3, orarul de vară aplicându-se până în ultima duminică a lunii octombrie.

Ziua de duminică va fi și cea mai scurtă zi din an pentru că va avea doar 23 de ore în urma trecerii la  ora de vară  de la ora de iarnă.

Citește și: Horoscopul zilei de 31 martie 2024: Pe strada Fecioarelor iese soarele. Capricornii sunt învingători

În România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene.

Ziua de duminică va fi și cea mai scurtă zi din an pentru că va avea doar 23 de ore în urma trecerii la  ora de vară  de la ora de iarnă.

Cum sunt potrivite ceasurile pentru trecerea la ora de vară 2024

Trecerea la ora de vară se face în noaptea de 30 spre 31 martie, iar ora 03:00 va deveni ora 04:00.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Ora de vară ia sfârșit în ultima duminică din octombrie când se face trecerea la ora de iarnă, iar ora 04:00 va redeveni ora 03:00. Acest ciclu orar se petrece în fiecare an.

Ceasurile digitale nu mai trebuie potrivite ca pe vremuri, ele modificându-se singure. Pentru ceasurile mecanice, totuși, trebuie să știm că va trebui să dăm înainte ceasurile cu 60 de minute (1 oră).

Asta înseamnă că duminică dimineață și o bună perioadă de acum înainte soarele va răsări mai târziu.

Vestea bună este că seara vom avea mai multă lumină naturală, asfințitul soarelui fiind cu o oră mai târziu decât până acum.

Măsurarea timpului, modificată de schimbările climatice

Măsurarea timpului, modificată de schimbările climatice

[Sursa foto: Pexels.com]

Măsurarea timpului, modificată de schimbările climatice

Pământul se rotește mai rapid din cauza schimbărilor climatice și asta afectează inclusiv măsurarea timpului, spun oamenii de știință.

În curând va fi necesară o secundă intercalată negativă pentru a reduce timpul- un pas fără precedent care va depinde parțial de modul în care schimbările climatice afectează rotația Pământului, potrivit unui nou studiu citat de NPR.org.

Minutul cu doar 59 de secunde ar putea reprezenta o provocare fără precedent.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

„Cu câțiva ani în urmă, se aștepta ca nevoia de adăugare a unei secunde să se întâmple din ce în ce mai des”, a spus Agnew pe site-ul web al Instituției Scripps de Oceanografie de la Universitatea din California, San Diego.

Dar, din cauza noii dinamici care afectează cât de repede se rotește Pământul, a adăugat el, o secundă negativă este la doar câțiva ani distanță.

De ce este importantă o secundă

„O secundă nu sună prea mult, dar în lumea interconectată de astăzi, greșirea orei poate duce la probleme uriașe”, a spus omul de știință.

În urmă cu câțiva ani, inginerii de la Meta s-au criticat, afirmând: „Introducerea de noi secunde sărace este o practică riscantă care face mai mult rău decât bine” și ar trebui înlocuită.

De remarcat: „În 2012, o secundă în plus a provocat o întrerupere majoră a Facebook, deoarece serverele Linux ale Facebook au devenit supraîncărcate încercând să descopere de ce au fost transportate cu o secundă în trecut”, a menționat site-ul web Data Center Dynamics.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si