VIDEO. România a trecut la ora de vară 2024. Schimbările climatice afectează și măsurarea timpului
România a trecut la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică, fiind ultimul weekend din martie. Ceasurile au fost date cu o oră înainte, ceea ce înseamnă că ora 3,00 dimineața devine ora 4,00. Puțini oameni știu că măsurarea timpului este afectată de poluare și de schimbările climatice.
Author: Sorin Negru sâmbătă 30 martie 2024 , 17:28
Ora de vară 2024. Potrivit standardului internațional, ora oficială a României trece de la GMT+2 la GMT+3, orarul de vară aplicându-se până în ultima duminică a lunii octombrie.
Ziua de duminică va fi și cea mai scurtă zi din an pentru că va avea doar 23 de ore în urma trecerii la ora de vară de la ora de iarnă.
Ora de vară ia sfârșit în ultima duminică din octombrie când se face trecerea la ora de iarnă, iar ora 04:00 va redeveni ora 03:00. Acest ciclu orar se petrece în fiecare an.
Ceasurile digitale nu mai trebuie potrivite ca pe vremuri, ele modificându-se singure. Pentru ceasurile mecanice, totuși, trebuie să știm că va trebui să dăm înainte ceasurile cu 60 de minute (1 oră).
Asta înseamnă că duminică dimineață și o bună perioadă de acum înainte soarele va răsări mai târziu.
Vestea bună este că seara vom avea mai multă lumină naturală, asfințitul soarelui fiind cu o oră mai târziu decât până acum.
Măsurarea timpului, modificată de schimbările climatice
Pământul se rotește mai rapid din cauza schimbărilor climatice și asta afectează inclusiv măsurarea timpului, spun oamenii de știință.
În curând va fi necesară o secundă intercalată negativă pentru a reduce timpul- un pas fără precedent care va depinde parțial de modul în care schimbările climatice afectează rotația Pământului, potrivit unui nou studiu citat de NPR.org.
Minutul cu doar 59 de secunde ar putea reprezenta o provocare fără precedent.
„Cu câțiva ani în urmă, se aștepta ca nevoia de adăugare a unei secunde să se întâmple din ce în ce mai des”, a spus Agnew pe site-ul web al Instituției Scripps de Oceanografie de la Universitatea din California, San Diego.
Dar, din cauza noii dinamici care afectează cât de repede se rotește Pământul, a adăugat el, o secundă negativă este la doar câțiva ani distanță.
De ce este importantă o secundă
„O secundă nu sună prea mult, dar în lumea interconectată de astăzi, greșirea orei poate duce la probleme uriașe”, a spus omul de știință.
În urmă cu câțiva ani, inginerii de la Meta s-au criticat, afirmând: „Introducerea de noi secunde sărace este o practică riscantă care face mai mult rău decât bine” și ar trebui înlocuită.
De remarcat: „În 2012, o secundă în plus a provocat o întrerupere majoră a Facebook, deoarece serverele Linux ale Facebook au devenit supraîncărcate încercând să descopere de ce au fost transportate cu o secundă în trecut”, a menționat site-ul web Data Center Dynamics.