Banca Națională a României (BNR) a anunțat că o nouă monedă va fi introdusă în România de luni, 12 decembrie. Odată cu introducerea ei, țara noastră aniversează un eveniment important, care a avut loc acum 90 de ani.

Citește și: Curs valutar BNR azi, 12 decembrie 2022. Evoluția monedei euro și a dolarului

O nouă monedă simbolică în România

Noua monedă este realizată din argint și va intra în circuitul numismatic, sărbătorind astfel nașterea unei mari personalități pentru țara noastră.

Este vorba despre Fănuș Neagu, care s-a născut în urmă cu 90 de ani și a trăit până în anul 2011. El a fost povestitor, nuvelist, memoralist și dramaturg, având o influență mare în lumea teatrului românesc.

România va avea o nouă monedă, începând cu data de 12 decembrie. Pentru cine a fost creată

România va avea o nouă monedă, începând cu data de 12 decembrie. Pentru cine a fost creată

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Lansarea monedei are tema „90 de ani de la nașterea lui Fănuș Neagu” și va valora 10 lei.

Moneda are un diametru de 37mm și o greutate de 31 de grame. Pe partea principală a monedei regăsim inscripționată casa memorială a lui Fănuș Neagu, o parte din romanul „Îngerul a strigat”, inscripția în arc de cerc „România”, valoarea sa (10 lei), stema țării și anul în care a fost

lansată, adică 2022. Pe spatele monedei este inscripționat portretul scriitorului și semnătura lui, anii în care a trăit, dar și câteva dintre titlurile volumelor sale, alături de inscripția „90 de ani de la naștere”.

Citește și: Moneda care ar putea schimba istoria

Au fost create doar 5.000 de monede

Monedele urmează să fie puse în capsule de metacrilat transparent și vor avea broșuri în care sunt prezentate, alături de certificate de autenticitate scrise în trei limbi: română, engleză, franceză.

Mugur Isărescu a specificat că vor fi realizate doar 5.000 de astfel de monede, iar prețul uneia este de 480 de lei. Ele vor fi însoțite de broșura de prezentare și certificat.

Citește și: Aurul și diferitele sale roluri în viața oamenilor


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si