România va importa cereale din Ucraina, în urma ridicării interdicției în acest sens. Care sunt condițiile impuse
După ce Uniunea Europeană a ridicat interdicțiile, România va importa cereale din Ucraina. Interdicțiile au fost impuse temporar, la presiunea fermierilor și a guvernelor din cinci state.
UPDATE. Marți, nava Resilient Africa a părăsit portul Ciornomorsk din regiunea ucraineană Odesa. Aceasta este încărcată cu 3.000 de tone de grâu. În consecință, a devenit prima navă civilă care a sfidat blocada militară pe care Rusia a impus-o, în Marea Neagră, pe data de 20 iulie.
"Nava Resilient Africa cu 3.000 de tone de grâu a părăsit portul Ciornomorsk şi se îndreaptă spre Bosfor", potrivit ministrului ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.
De asemenea, o navă comercială, Aroyat, se află în portul Ciornomorsk. Aceasta este încărcată cu grâu și are ca destinație Egiptul.
În urmă cu o săptămână, navele-cargo Resilient Africa şi Aroyat, aflate sub pavilionul Palau, au intrat în Marea Neagră.
Acestea au încărcat aproximativ 20.000 de tone de cereale destinate exportului către țări din Africa și Asia, potrivit Agerpres.ro
Potrivit unei înțelegeri dintre oficialii de la București și Kiev, cerealele ucrainene se vor transporta în România în baza unei licențe.
Acest lucru înseamnă, în termeni reali, faptul că, timp de cel puțin 30 de zile, Ucraina nu va putea exporta cereale în România sub nicio formă.
Licențele nu vor putea fi emise într-un timp scurt.
Când vor putea vinde marfa exportatorii din Ucraina?
După cele 30 de zile, exportatorii licențiați din Ucraina vor putea vinde marfa unor importatori licențiați din România.
De asemenea, aceștia vor putea fi producători agricoli sau procesatori. Intermediarii sunt excluși. De asemenea, companiile românești importatoare vor demonstra cu acte faptul că au nevoie de o anumită cantitate de cereale.
Mai mult decât atât, firmele românești trebuie să prezinte și un certificat fitosanitar. Cu acesta se va demonstra faptul că marfa cumpărată din Ucraina respectă standardele de calitate.
Au fost anunțate interdicții la importul produselor agricole din Ucraina
De asemenea, alte țări din jurul Ucrainei au optat pentru variante mai mari. Ungaria, Slovacia și Polonia au anunțat unilateral interdicții la importul de produse agricole din Ucraina. Ucraina a anunțat faptul că va da în judecată aceste țări.
Bulgaria nu a impus restricții unilaterale pentru cerealele ucrainene. Acestă țară se confruntă cu revolte ale fermierilor locali, care au blocat ieri vămile de la granița cu România, potrivit Antena3.ro