Ministerul Sănătății se gândește să introducă o nouă taxă, de data aceasta pentru pacienții care au deja asigurări de sănătate.

Măsura este prevăzută într-un proiect al strategiei naționale de sănătate pentru perioada 2023-2030, pus în dezbatere publică.

Citește și: VIDEO- Spitalele românești se confruntă cu un nou val de viroze

Românii, taxați pentru preferințe

Românii ar putea fi taxați chiar dacă sunt deja asigurați și se tratează în spitalele de stat. Ministerul Sănătății vrea ca cei care doresc să beneficieze de diverse servicii medicale din partea unui anumit medic să plătească o taxă care se numește coplată.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

„Strategia vizează pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăți reglementate legal și suportate de beneficiar și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări”, scrie în strategia naționale de sănătate pentru perioada 2023-2030, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Spitalele publice pot încheia contracte de asistență medicală cu societăți de asigurări și cu persoane fizice, „în condițiile partajării veniturilor respective cu personalul implicat”, pentru eliminarea plăților informale care se efectuau până în prezent.

Citește și: Incredibil! O femeie a orbit din cauza unu produs cosmetic pe care îl folosea zilnic

Din 2026, românii își vor putea alege, contracost, medicul care îi va trata

În primul trimestru al anului 2026 va începe „pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii elective în unitățile sanitare publice, cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei plăți reglementate legal și suportate de beneficiar, precum și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări”

, se arată în Strategia Naţională de Sănătate.

În strategie mai sunt prevăzute proiecte precum informatizarea spitalelor și asigurarea unor servicii de urgență de către medicii de familie.

Citește și: COVID-19 afectează și animăluțele! Un câine a fost pus în carantină în China, iar pentru a nu răspândi boala, el trebuie să poarte mască de protecție: „A fi blănos nu este o scuză”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si