Hotelierii se asteptau insa ca, de Revelion, numarul turistilor sa scada comparativ cu anul trecut, tinand cont de puterea de cumparare mai mica si de faptul ca in aceasta perioada n-a fost zapada, arata un comunicat transmis joi de FPTR.

"Fara sa fi devenit, asa cum ne dorim, de altfel, cu totii, o destinatie pe care strainii o iau in calcul atunci cand isi planuiesc vacanta de Revelion, Romania se detaseaza de la an la an ca fiind principala optiune de vacanta a turistilor romani.

Tarifele de cazare acesibile, mancarea mai ieftina decat oriunde in destinatiile concurente si faptul ca este o tara sigura fac ca numarul de romani din statiunile autohtone sa se majoreze constant de la an la an. Cu toate acestea, vremea calda, anormala pentru aceasta perioada, a scazut cererea pentru destinatiile de schi interne si externe", a declarat Dragos Raducan, prim-vicepresedintele FPTR.

Oficialii patronatului spun ca evenimentele politice, sociale, dar, mai ales, economice din ultima parte a acestui an nu au influentat fluxul de turisti romani si nu au existat modificari semnificative pentru rezervarile de Revelion in statiunile din tara, comparativ cu anul trecut, ba dimpotriva, ”lucrurile au mers chiar mai bine per total, desi anumite segmente au scazut”.

Ca de obicei, destinatiile cu traditie au fost arhipline, inregistrandu-se la nivel national o crestere a numarului de turisti cu 5,5% fata de anul trecut.

”In continuare, cel mai mare numar de locuri vandute de Revelion se inregistreaza in turismul rural. Astfel, 58.000 de turisti au preferat sa-si petreaca noaptea de Revelion la pensiuni, cu 5,5% mai mult fata de anul trecut.

Datorita pachetelor consistente de servicii, in acest segment s-au inregistrat cele mai lungi sejururi, de pana la cinci nopti”, arata datele FPTR.

Peste 28.000 de romani au ales sa petreaca sarbatorile de iarna in statiunile balneare, in scadere cu 3,4%, fata de anul trecut.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

Scaderi s-au inregistrat si in zonele montane, unde 36.000 de persoane au optat sa-si petreaca vacanta de Revelion la munte, cu 5,5% mai putin fata de anul trecut. Motivul principal pentru aceasta involutie a fost vrema extrem de calda, nespecifica acestei perioade si lipsa posibilitatilor de agrement alternativ sporturilor de iarna.

Pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile orase ale Romaniei au platit peste 36.000 de persoane, in crestere cu aproximativ 3% fata de anul anterior.

Cresteri s-au inregistrat in Delta Dunarii, dar si pe Litoral, numarul turistilor din aceste destinatii fiind, totusi, foarte mic.

In ceea ce priveste tarifele percepute in perioada sarbatorilor, se constata ca acestea au crescut fata de 2017 cu o medie de 5%. Astfel, romanii au cheltuit peste 172 milioane de lei pentru achizitionarea pachetelor de Revelion in tara, in crestere cu 11% fata de anul anterior. Cele mai cautate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Brasov, Paltinis, Ranca, Straja, Calimanesti, Felix si zonele traditionale rurale Bran-Moieciu, Maramures, Bucovina.

Romanii care au ales sa isi petreaca vacanta de sarbatori in strainatate au avut de ales intre destinatii de schi si sporturi de iarna, pachete turistice de tip city-break in orase europene si destinatii exotice indepartate.

”Chiar daca au beneficiat de un numar mai mic de zile libere, aproape 11.000

de turisti romani au apelat la agentiile de turism pentru petrecerea Revelionului in strainatate”, adauga reprezentantii FPTR.

Citeste si: Cristina Șișcanu, la cumpărături în Italia! Cât a dat vedeta pe o rochie dintr-un magazin de lux: „A avut reducere de 150 de euro.”- kfetele.ro

Citeste si: Ce ar fi făcut, de fapt, iubitul Mariei Diana în timp ce tânăra de 19 era atacată de urs: ”Totul s-a derulat în direct”- radioimpuls.ro

Astfel, numarul celor care au petrecut sarbatorile de iarna in alte tari a crescut cu aproximativ 8% fata de anul 2016, acestia cheltuind cu 13% mai mult fata de anul trecut. Cei mai multi si-au cumparat pachete pentru destinatii de schi si sporturi de iarna in Austria, Franta, Italia si Bulgaria.

Se mentine, in schimb, un interes scazut pentru destinatii tip city-break, precum si disparitia solicitarilor pentru tarile din zona Orientului apropiat si mijlociu, compensate de cresterea interesului pentru destinatii indepartate. Au aparut destinatii noi de Revelion in preferintele turistilor romani, precum Bahamas, Jamaica, Australia, Africa de Sud, Dubai. S-a inregistrat un interes crescut pentru Republica Dominicana, Maldive, Singapore, Mauritius si Thailanda.

Pe finalul acestui an s-a mentinut trendul organizarii pe cont propriu a vacantelor, astfel numarul turistilor romani care isi cumpara servicii turistice folosind sisteme de rezervari online este in continua crestere. Acestia rezerva in special bilete de avion si cazari in destinatii externe, renuntand la serviciile de masa si agrement, specifice perioadei.

Conducerea FPTR subliniaza ca aceste date sunt aproximative, au fost obtinute pe baza estimarilor furnizate de membrii FPTR si a sondajului aplicat unui numar semnificativ de operatori din turism.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si