Executarea silita a veniturilor ar putea fi făcuta direct de recuperatorii de creanţe, asta dacă un proiect de lege aflat la Camera Deputaţilor va fi votat. Specialiştii atrag atenţia că eliminarea sentinţelor judecătoreşti lasă loc abuzurilor. Sute de mii de români cu datorii s-ar putea trezi cu veniturile blocate, iar asta poate duce la situatii disperate! Vă avertizez, urmează imagini care vă pot afecta emoţional! ##VIDEO20155##
„Traim in statul care ne fura masinile, ne fura casele! As vrea, daca se poate, sa urce presa, reporterii, sa le spun ce am pe suflet”. Acest barbat a protestat la inaltime, sustinand ca datoriile l-au adus intr-o situatie disperata. Desi aceasta cale nu reprezinta sub nicio forma o solutie, e doar un exemplu care ne arata dramele prin care trec romanii cu datorii.
Amendamentul adus articolului 1 din aceasta lege da fiori multor romani. Acum, executarea silita se face prin intermediul instante. Daca legea va intra in vigoare, specialistii spun ca aces drum va fi mult simplificat.
Desigur, apare o intrebare: in interesul cui vine aceasta simplificare?
„Ar favoriza foarte mult recuperatorii de creante. Din ce punct de vedere? In momentul de fata, recuperatorii de crante trebuie sa treaca prin acest circuit cat se poate de legal si de verificare a tuturor actelor de executare, respective instant de judecata.
Practic, traseul creditor-instanta-executor judecatoresceste redus la numai un pas.
"Veniturile persoanelor fizice pot fi executate silit prin retinerea la sursa in mod direct de catre platitorii acestor drepturi sau prin birourile executorilor, numai in baza unor titluri executorii sau titluri executorii notariale, in conditiile legii".
Avocatii sustin ca acest termen nou, titlu executoriu notarial lasa loc la interpretari si abuzuri.
De ce este necesar amendamentul adus articolului 1? Raspunde initiatorul, in motivare.
Reformularea cuprinde si veniturile pensionarilor, precum si alte sume.
Tocmai instanta de judecata trebuie sa anuleze acele posibile abuzuri. Noi, daca avem deja 2 decizii ale Curtii Constitutionale, cum sa venim cu o lege, a treia oara, sa incercam sa sarim instant de judecata?
Legea a fost respinsa de Senat si a primit avize negative de la mai multe comisii. A ajuns insa in dezbarere la Camera Deputatilor, for decizional in cazul acestei legi, cu un prim aviz pozitiv.
„Ne trezim cu poprire de la o zi la alta, fara niciun fel de instiintare, si asta inseamna ca recuperatorii de creante si-ar recupera acele sume de bani aproape instantaneu”, mai explica avocatul.
Initiatorul amendamentului nu a raspuns pana acum solicitarilor noastre de a ne oferi un punct de vedere. Proiectul de lege va fi discutat in toamna, dupa ce parlamentarii revin din vacanta.