Romanii din Catalonia sunt speriati: "Va fi un haos total"
Sute de mii de familii din Romania se uita cu infrigurare la ultimele miscari politice din Spania. De ce se intampla in Catalonia in aceste zile depind vietile celor care au plecat sa munceasca acolo. Tensiunea e la cote maxime astazi, cu o zi inainte sa expire ultimatumul Madridului, care a cerut liderului catalan sa se decida in privinta independentei provinciei. Pe masa se afla inclusiv suspendarea autonomiei provinciei Catalonia. Cei peste o suta douazeci de mii de romani din regiune asteapta si ei un raspuns.
"Ma numesc Doru Rosu. In anumite zone, unde este Primaria, Parlamentul Cataloniei, unde se striga independenta sau contra independentei, ies ciocniri cu Politia, sau intre persoanele care sunt pro si contra".
Ultimele manifestatii au fost chiar ieri, dupa decizia Madridului de a aresta doi lideri catalani care sustin separarea de Spania.
200 de mii de oameni au iesit pe strazile Barcelonei pentru a protesta fata de arestarea celor doi.
VIOLETA NICULESCU, ROMAN STABILIT IN BARCELONA: Daca se va ajunge sub o forma sau alta la proclamarea independentei va fi un haos general.
Conflicte stradale au fost aproape in fiecare zi de la referendumul din 1 octombrie, cand 90 la suta dintre catalani s-au exprimat in favoarea independentei.
"Am aproape 14 ani de cand sunt stabilita in Spania.
Situatia este destul de tensionata. Asa ceva nu s-a mai vazut. Niciodata in istoria Spaniei nu s-a trait asa ceva".
Potrivit datelor oficiale, 120 de mii de romani sunt stabiliti in regiunea Cataloniei, cea mai bogata din Spania. Insa neoficial, numarul lor este mult mai mare. Cu totii sunt direct implicati si afectati de cutremurul politic. De ani buni s-au stabilit acolo, si-au adus si familiile, si n-au crezut vreodata ca locurile de munca le vor fi amenintate.
Acum, insa, traiesc un adevarat cosmar.
"Atat Guvernul de la Madrid cat si cel din Catalonia fac pasi neasteptati. Cel mai nefast scenariu este ca se stabileste Republica".
Autoritatile de la Madrid nici nu vor sa auda de aceasta varianta. Pe de alta parte, nici catalanii nu vor sa dea inapoi.
"Aproximativ 630 de firme si intreprinderi si-au mutat sediile sociale si fiscale in Spania, in alte localitati din Spania.
Vorbim de intreprinderi foarte puternice, lasa in urma foarte multi someri".
Acesta este cel mai sumbru scenariu. Dupa ce au reusit sa isi cladeasca o viata in Catalonia, zeci de mii de romani pot ramane someri. Cu infrigurare se gandesc acum la viitorul lor rudele si prietenii ramasi in tara.
DANIEL ZAMFIR, Presedinte comisia economica senat: Cel mai mult romanii vor fi afectati din punct de vedere economic.
Pentru situatia companiilor va fi incerta, iesirea din Uniunea Europeana, va rog sa va ganditi ce consecinte majore va avea.
Presa catalana scrie ca in mai putin de o luna, Catalonia a pierdut deja aproximativ un miliard de euro din cauza scaderii turismului. Pe de alta parte, o data cu o eventuala independenta a Cataloniei, vor aparea noi taxe, dar problema monedei proprii va fi o adevarata bomba cu efect prelungit.
Pentru ca liderii europeni au afirmat deja ca regiunea nu va face parte din Uniunea Europeana in cazul declararii independentei, autoritatile din Catalonia trebuie sa emita o alta moneda, dar stabilitatea ei va fi pusa la grea incercare. Intr-un final, tot oamenii de rand vor avea de suferit, cand se vor trezi ca salariile li se vor micsora dramatic.