In articol:
UPDATE: Numărul votanților din diaspora a sărit de 2.000. Până la această oră, au votat 2.166 de români. Cele mai multe voturi vin din Cipru (75), Australia (69), Turcia (59), Emiratele Arabe Unite (58) și Elveția (54).
Secțiile de votare din diaspora au fost deschise vineri dimineață, în 11 state. și se vor închide duminică, pe 24 de noiembrie, ora 21:00, cu posibilitate de prelungire până la ora 23:59, pentru cetăţenii care, la ora 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot.
Românii din diaspora au început să voteze
Românii din diaspora au început să voteze. Potrivit prezenta-roaep.ro, 163 de cetățeni români plecați în străinătate și-au exercitat dreptul la vot.
Citește și: Ce votăm pe 24 noiembrie 2024: Ghidul alegerilor prezidențiale
Secții de votare au fost deschise în Noua Zeelandă, Australia, Japonia, Republica Coreea, China, Thailanda, Singapore, Hong Kong, Malaysia, Filipine şi Vietnam.
Pentru alegerile prezidențiale 2024 au fost înfiinţate 950 de secţii de votare în străinătate, cu 35 mai multe faţă de cele 915 organizate cu ocazia procesului electoral din 9 iunie 2024, în care au fost aleşi reprezentanţii României în Parlamentul European.
Citește și: Se poate vota cu pașaportul la alegerile prezidențiale din 2024?
Cetățenii români aflați în diaspora au nevoie de un act de identitate valabil, emis de statul de român.
„Cetăţenii români cu drept de vot care locuiesc în afara teritoriului României sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidenţiale la oricare din secţiile organizate în afara ţării, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar”, a precizat Autoritatea Electorală Permanentă.