La prima oră a dimineții, parcarea Spitalului Universitar de Urgență din București este ocupată de mașini cu numere de Argeș, Prahova, Dâmbovița și Giurgiu. Aparțin celor care au plecat de-acasă cu noaptea-n cap ca să-și găsească leac pentru probleme în capitala țării. Un bărbat pe care l-am întâlnit în curtea unității ne mărturisește că vine tocmai de la Constanța.

Sute de oameni trec pragul unităților spitalicești

Cu mașina burdușită de bagaje și cu fetița dupa el, omul pleacă la drum cu speranța că aici medicii îi pot salva soția. Biata femeie a fost diagnosticată cu cancer și are nevoie de îngrijire permanentă. O dată pe săptămână, doamne în mașină, în fața spitalului.

Nu e singurul disperat. Nicu și Liliana așteapta cuminți cu sacoșa după ei în fața spitalulu, în speranța că vor primi îngrijiri. Vin tocmai din Ialomița și deși exista unități spitalicești și acolo, dotările echipamentelor cam lasă de dorit, spun ei.

"Am venit aici pentru mai multe investigatii. Există și la noi la Fetești doctori, dar am zis că la București o să fie mai bine.."

Lipsa personalului medical specializat sau a aparaturii sunt principalele motive pentru care românii fug de spitalele din provincie. 

Citeste si: Un bărbat s-a urcat la volanul unui autocar după ce consumase băuturi alcoolice

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

La fel se întâmplă și la Spitalul Marius Nasta. Aici, peste jumătate din bolnavii cu probleme la plămâni vin din alte județe din țară. Zilnic- cu sutele trec pragul unităţilor spitalicești, iar medicii abia mai fac față fluxului mare de oamenii.

Ce spun medicii

Beatrice Mahler, manager spital: "În Marius Nasta avem o medie de 60% din persoanele evaluate care nu sunt din București, sunt din afara Bucureștiului. Predomină zona de sud și o parte din Moldova. Este din pacate o consecință a modului în care sistemul de sănătate poate să ofere asistență mai ales pentru unele patologii...mai ales patologia..care poate fi evaluată doar în spitalele universitare."

Citeste si: Un pacient al Spitalului Judeţean Piteşti a decedat după ce a căzut de la etajul șase

... așa se face că medicii consultă în fiecare zi bolnavi ce ar putea fi tratați şi într-un dispensar comunal însă țin să ajungă la spital în București. Bagdasar Arseni, cea mai mare clinică de neurochirurgie din țară, e mereu aglomerată.

Florin Bica, medic primar ortoped: "În România foarte mult se merge pe ideea medic și nu spital..și astfel se adresează unui medic anume care l-a operat sau tratat pe vecinu și vin în continuare. Încarca în priimul rând serviciul de primiri urgențe cu pacienți sau simtomatologi sau afecțiuni care ar putea fi foarte bine tratate de medicul de familie sau într-un ambulatoriu.

Asta este dificultatea mare de la UPU cu un număr mare de adversari care nu ar trebui să vină."

Citeste si: Bilanț coronavirus azi, 21 august: 2.065 de cazuri noi de infectare în ultimele 24 de ore

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Acum 10 ani, cazurile ușoare erau direcționate către spitalele orășenești. Cele mai multe au fost însă desființate, iar povara a căzut pe unitățile mari. Dealtfel, în ultimii 30 de ani, spitalele construite de statul român pot fi numărate pe degetele de la o mână.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si