Babele sunt personaje mitologice populare. Legenda are legătură cu Baba Dochia, care aduce iarna și care începe în luna martie să-și dea jos câte un cojoc din cele nouă. Cu fiecare cojoc dat jos, afară se face mai cald, iar iarna este inlocuită de primăvara.
Cum trebuie să ne alegem babele
O tradiție din străbuni spune că la începutul primăverii, fiecare persoană trebuie să își aleagă câte o babă.
Acest obicei s-a transmis din generație în generație.
În timp ce unele legende spun că baba poate fi aleasă în orice zi dorim dintre cele nouă de la începutul lunii martie, există credințe conform cărora baba nu este aleasă, ci este reprezentată de data la care ne-am născut.
Citeste si: Floriile 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea în acest an? Tradiţii şi obiceiuri
Dacă ziua de naștere este formată din două cifre, acestea se adună și așa aflăm în ce zi este baba noastră.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Pălăria Melaniei, pantaloni scurţi şi lenjerie: obiectele vestimentare cele mai comentate la învestitura lui Trump. „Aproape a zburat”- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Ce spun românii despre acest obicei
“Eu o aleg după data de naștere. Sunt născută pe 26 octombrie și îmi aleg trei babe. Tradiția așa spune, ca să faci o medie între cele trei. Și îmi iau 2, 6 și 8”, ne-a spus o doamnă din Iași.
Citeste si: Postul Paştelui 2022: Regulile de aur pe care credincioşii trebuie să le respecte cu stricteţe
Se spune că în funcție de cum va fi vremea în ziua aleasa drept babă, așa va fi anul pentru acea persoană. Dacă vremea este însorită, persoana va fi voioasă și va avea noroc tot anul. Dacă ninge sau plouă în ziua aleasă este semn de bogăție și prosperitate.
Alegerea babelor, unul dintre cele mai vechi obiceiuri românești
Alegerea babelor este una dintre cele mai vechi tradiții din cultura românească și are legatură cu mitul Babei Dochia, despre care se spune că își schimbă cojoacele în funcție de vreme.
Citeste si: Calendar ortodox 3 martie 2022. Ce sărbătoare este joi?
Etnologul Ana Maria Rață confirmă tradiția și spune că este valabilă și pentru previziunile meteorologice. De asemenea, pe vremuri băieții își puneau o alegeau o zi anume și așa aflau cum avea să le fie aleasa.