Cele mai recente studii arata ca unul din sase salariati romani munceste pana la epuizare. Sta la birou peste program, in multe cazuri depasind 6 ore suplimentare pe saptamana.  
De departe, insa, cele mai multe ore suplimentare de munca se strang in dreptul angajatilor cu functii de conducere, spun specialistii in resurse umane.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Nu o duc mai bine nici romanii care se duc la munca in strainatate, mai ales in agricultura sau in constructii. Acest barbat ne povesteste ca sacrificiul unui trai mai bun poate fi crunt.

Cu toate acestea, in tarile dezvoltate, orele suplimentare sunt rasplatite cu bani, nu doar cu timp liber.
In Anglia, de pilda, cei care impacheteaza colete in depozitele unui mare retailer on-line sunt remunerati cu 14 lire sterline pe ora. Incet, incet, si in Romania fenomenul "overtime", adica peste program, incepe sa fie luat in serios.  
La stat, insa, situatia este disperata. Cum nu sunt bani, orele suplimentare sunt rasplatite doar cu timp liber. Din iulie, anul acesta, politistii si jandarmii, insa, ar putea sa primeasca bani in plus.


Legal, un salariat poate presta 8 ore suplimentare pe saptamana. In cazul in care angajatorul nu il recompenseaza pentru ele, avocatii spun ca acesta din urma poate fi actionat in instanta, dar salariatul trebuie sa demonstreze ca i s-a cerut sa stea peste program. 

Recent, autoritatile le-au impus angajatorilor sa monitorizeze atent ora la care ajung la serviciu salariatii, dar si cea la care pleaca.
Inspectorii in munca spun ca s-a ajuns aici din pricina plangerilor tot mai numeroase in care angajatii romani spuneau ca fac ore suplimentare fara sa fie platiti.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si