In articol:
În loc de sarmale, friptură sau cozonac, românii care își doresc un meniu special de sărbători pot alege preparatele fine dining. Masa de Crăciun este, poate mai spectaculoasă, cu bucate gătite din ingrediente de calitate și cu un aspect apetisant.
Bucătăria hotelurilor din Brașov- pregătite de Crăciun
E forfotă în bucătăria unui hotel de patru stele din Poiana Brașov. Pe lângă bucatele tradiționale care vor ajunge pe mesele turiștilor, se pregătesc migălos și meniuri fine dining. Chefii vin cu o propunere inedită ca alternativă la preparatele clasice de Crăciun. Executive Chef Laura Mihalache ne propune un meniu complet cu care ne putem surprinde familia, dar și musafirii în perioada sărbătorilor.
Carnea de porc este nelipsită de pe masa de sărbătoare, dar puțini știu că banala friptură poate căpăta un aspect total diferit, cu puțină imaginație.
„Aici avem un mușchiuleț de porc, pentru că tot este Crăciunul, pe care îl vom trage în unt, după ce a fost infuzat la o temperatură de 70 de grade, în ulei încălzit aromatizat cu cimbrișor și usturoi”, continuă Chef Laura Mihalache.
Pentru un plus de savoare, în tigaie se toarnă și un strop de coniac: „Pentru a ieși alcoolul din coniac și a rămâne doar dulceața acestuia, trebuie ușor flambat”.
Însă, nu doar gustul e important, ci și aspectul din farfurie, așa că bucățile suculente de carne sunt așezate pe un pat de piure de cartofi cu trufe.
„Crăciunul e adus într-o farfurie un pic mai specială. Avem piureul de cartofi cu trufe și carnea, mușchiulețul de porc, o brânză maturată care se îmbină foarte bine cu gustul de cimbrișor”.
Meniuri adaptate și vegetarienilor
Chef-ul a gândit și o variantă de fel principal pentru oaspeții care nu consumă carne. Vorbim despre un preparat ovo-lacto-vegetarian, care conține conopidă, broccoli și brânză Camembert la cuptor: „Este un preparat simplu care, practic se încălzește, i se dă față la foc rapid, iar centrul va rămâne crocant și se va simți gustul de fresh, gustul de natural”.
Nu putea fi evitat desertul. În loc de cozonac, putem savura o prăjitură făcută din ingrediente asemănătoare cozonacului: „ Avem o prăjitură care, cu puțin mai multă imaginație poate fi asociată cu cozonacul tradițional: nucă prăjită, de cacao, de ciocolată, gust de sărbători, gust de Crăciun”, explică Chef Laura Mihalache.
Totodată, bucătarii au leac și pentru cei care vor să se înfrupte de sărbători, fără să aibă grija cântarului.
„Putem folosi miel, putem folosi rață, folosim curcan, gătite într-un fel special, care să nu fie greu, să fie ușor de digerat. Peștele e bun în fiecare zi, deoarece este un aliment ușor. Concluzia este să avem grijă la cantitate”, mai adaugă Chef Laura Mihalache.
Un astfel de meniu complet poate costa între 200 și 300 de lei de persoană, în funcție de preparatele alese.