Close sidebar
Close sidebar

Românii, sufocați de scumpiri și în prag de iarnă. Ce s-a întâmplat cu prețurile de consum în octombrie

Rata anuală a inflaţiei s-a păstrat la un nivel de peste 15 procente și în luna octombrie 2022, potrivit celor mai recente date al Institutului Nașional de Statistică (INS).

Sorin Negru,

Scumpiri în lanț pentru români, în timp ce salariile stagnează 

[Sursa foto: Unsplash.com]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Rata inflației a fost de 15,32% în luna octombrie a acestui an, puțin sub nivelul de 15,88% în septembrie, în condiţiile în care preţurile alimentele au crescut cu 20,58%.

Cele mai mari scumpiri din octombrie 2022

În luna octombrie 2022, cele mai mari scumpiri față de luna anterioară s-au înregistrat la zahăr (11%), cartofi (7,9%), ouă (6,6%), legume (5,5%), mălai și unt (4 procente).

Citește și: Ciucă vorbește despre Ordonanța pe energie: Vom menţine preţul de 1 leu pentru IMM-uri şi vom asigura un preţ pentru marii consumatori de 1,3 lei

Potrivit comunicatului INS, de la începutul anului, făina s-a scumpit cu aproape 30%, iar pâinea cu 21 de procente, uleiul de consum cu 38%, cartofii cu 31%, zahărul cu peste 50%.

Energia electrică este mai scumpă, în medie, cu 36% față de ianuarie 2022, gazele cu 35%, iar combustibilii cu 18 procente.

Citeste si: Criss, dezvăluiri surprinzătoare despre sentimentele ei față de Antoni: „Aș simți să mă apropii de el din nou”. Cum reacționează Moldo: „Am fost luat de fraier”- kanald.ro

Citeste si: Fiica lui Ioan Crișan, reținută pentru omor calificat! Cât a plătit pentru atentatul cu bombă?!- wowbiz.ro

Citeste si: Un tânăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

Lista completă a scumpirilor din 2022 aici

Prețurile de consum au continuat să crească în octombrie față de septembrie

Preţurile de consum au crescut în luna octombrie 2022 cu 1,3% comparativ cu luna septembrie 2022.

Rata inflaţiei de la începutul anului (octombrie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 14,5%. Rata anuală a inflaţiei în luna octombrie 2022 comparativ cu luna octombrie 2021 este 15,3%.

Citește și: VIDEO- Ungaria plafonează prețurile la câteva produse alimentare de bază

"Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2021- octombrie 2022) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2020- octombrie 2021) este 12,4%", transmite INS.

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Cine este și cu ce se ocupă Diana, fiica Deliei Budeanu. Detalii neștiute despre primul copil al regretatei crainice TV- radioimpuls.ro

Citeste si: Un tânăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

Rata anuală a inflaţiei în luna octombrie 2022 comparativ cu luna octombrie 2021 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 13,5%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2021- octombrie 2022) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2020- octombrie 2021) determinată pe baza IAPC este 10,8%.

Prognoza pesimistă a BNR

Banca Naţională a României a menţionat, marţi, că rata anuală a inflaţiei este aşteptată să mai crească temperat spre finele anului curent, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare graduală, ce coboară la nivelul de o cifră în semestrul I 2024.

"Potrivit prognozei actualizate, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să mai crească temperat spre finele anului curent, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare graduală, ce coboară la nivelul de o cifră în semestrul I 2024 şi se accentuează ulterior, rămânând totuşi la capătul orizontului proiecţiei uşor deasupra intervalului ţintei. Perspectiva inversării traiectoriei ratei anuale a inflaţiei după ajungerea pe un platou în trimestrul IV 2022 are ca resorturi atenuarea impactului şocurilor globale pe partea ofertei- inclusiv în contextul aplicării schemelor de plafonare a preţurilor la energie până în august 2023- precum şi manifestarea tot mai pregnantă a unor efecte de bază dezinflaţioniste, alături de influenţele decurgând din probabila restrângere şi închidere rapidă a excedentului de cerere agregată, urmată de o adâncire relativ mai accelerată a gap-ului PIB în teritoriul negativ începând cu trimestrul IV 2023", a transmis BNR.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI