Rosalia, fetita care a uimit lumea! Este moarta de aproape 100 de ani, dar inca arata ca orice copil!
In adancurile unei catacombe siciliene, intr-un sicriu acoperit cu sticla, se afla trupul unei fetite pe nume Rosalia Lombardo. Fetita cu aspect diafan, par blond si piele fina atrage in fiecare an sute de mii de curiosi, deoarece este cea mai bine conservata mumie din lume.
Trupul ei a fost atat de bine pastrat, incat multi au impresia ca este vie. Acest fapt a generat zvonul ca, in anumite momente, Rosalia Lombardo isi deschide ochii.
Rosalia Lombardo a murit in 1920, la varsta de doar doi ani, din cauza unei pneumonii. Tatal fetitei a fost atat de indurerat de moartea ei, incat a angajat cei mai buni experti in imbalsamare pentru a conserva trupul fiicei sale.
Aceasta misiune i-a revenit lui Alfredo Salafia, un specialist in imbalsamare. Acesta a mumificat-o pe Rosalia Lombardo atat de bine, incat organele interne ale fetitei sunt intacte dupa un secol.
Intr-adevar, cand te uiti la micul trup din sicriul acoperit cu sticla, te astepti sa se trezeasca in orice moment. Pielea ei este inca fina si ca de portelan.
Parul ei auriu este legat pe spate cu o funda mare, de matase.
Dar lucrul care te bantuie este ca irisii ei albastri sunt inca vizibili sub genele blonde.
Privirea micutei Rosalia Lombardo a dat nastere multor povesti si legende in ultima suta de ani. Ea este una dintre cele 8.000 de mumii din catacombele de sub manastirea calugarilor capucini din Palermo, Sicilia.
Multi dintre miile de vizitatori care se inghesuie sa vada fata blonda spun ca au vazut cum i se deschid incet ochii.
De fapt, exista cateva fotografii care par sa o arate pe Rosalia Lombardo deschizandu-si ochii cu o fractiune de centimetru.
Fireste, o astfel de poveste s-a raspandit repede, iar internetul a vuit de povesti despre mumia care poate sa-si deschida ochii. Dar, in 2009, biologul antropolog italian Dario Piombino-Mascali a daramat mitul construit in jurul cazului Rosalia Lombardo.
„Este vorba de o iluzie optica, produsa de lumina filtrata de ferestrele laterale. in timpul zilei, lumina se schimba”, a spus acesta.
Piombino-Mascali a facut aceasta descoperire atunci cand a observat ca sicriul mumiei fusese mutat de catre angajatii muzeului.
Mutarea sicriului i-a permis lui Piombino-Mascali sa-i vada pleoapele mai bine ca niciodata.
„Ochii ei nu sunt complet inchisi, si nici nu au fost vreodata. Asadar, cand lumina se schimba si cade asupra ochilor ei din unghiuri diferite, poate sa para ca ochii se deschid”, a spus el.
Tot Piombino-Mascali este cel care a elucidat formula secreta folosita de Salafia pentru mumificare. Decedat in 1933, Salafia a luat formula secreta cu el in mormant.
Dar, dupa indelungi cercetari, Piombino-Mascali a reusit sa-i contacteze pe urmasii specialistului, care i-au dat acces la un cufar cu documente vechi.
Printre ele, Piombino-Mascali a descoperit un manuscris in care Safalia insira substantele chimice injectate in corpul Rosaliei: formalina, saruri de zinc, alcool, acid salicilic si glicerina.
Formalina este astazi larg folosita de cei care se ocupa cu imbalsamari. Ea este un amestec de formaldehida si apa si are rolul de a elimina bacteriile.
Salafia a fost unul dintre primii care au folosit aceasta substanta pentru imbalsamarea corpurilor.
Alcoolul injectat si clima arida din catacombe au uscat corpul micutei Rosalia Lombardo. Dar, datorita glicerinei, corpul ei si-a mentinut, totusi, un anumit grad de hidratare. Acidul salicilic a impiedicat dezvoltarea culturilor fungice.
Dar Melissa Johnosn Williams, director executiv al Societatii Americane de imbalsamare, spune ca sarurile de zinc au fost elementul cheie care a contribuit la starea remarcabila de conservare a mumiei. Zincul, o substanta care nu mai este folosita la imbalsamari, i-a petrificat corpul.
„Zincul i-a oferit rigiditate. Ai putea sa o scoti din sicriu si ar sta singura in picioare”, a spus Williams.
Rosalia Lombardo este acum adapostita intr-un sicriu nou de sticla.
„A fost proiectat pentru a opri dezvoltarea bacteriilor si ciupercilor. Multumita unei pelicule speciale, corpul ei este aparat si de efectele nocive ale luminii”, a spus Piombino-Mascali.
Dupa elucidarea misterului, Piombino-Mascali spera ca turistii nu vor mai fabrica „povesti complet nefondate” despre copilul-mumie.