Roşii la borcan pentru iarnă. Roșiile la borcan sunt ideale în sezonul rece pentru ciorbe sau orice alte mâncăruri. Se prepară foarte ușor și au un gust nemaipmenit, în special dacă alegeți să puneți și leuștean.
Pentru început, sterilizați borcanele. Apoi puneți un vas cu apă la fiert și separat într-un alt vas apă rece pentru momentul în care veți opri gătirea roșiilor.
Când apa începe să fiarbă crestați roșiile și puneți-le în apa clocotită. Nu le lăsați la opărit mai mult de 30-40 de secunde. Puneți roșiile opărite în apa rece și puteți începe să le curățați. Veți observa cât de ușor veți îndepărta coaja roșiilor. Odată decojite începeți să tăiați roșiile pe jumătate și, foarte important, verificați ca acestea să nu aibă urme în locul unde exista codița, iar dacă sunt prezente astfel de urme, acestea trebuie îndepărtate.
Tăiați roșiile cuburi și puneți-le într-o sită pe care o așezați deasupra unui vas unde veți începe să colectați sucul. După ce obțineți o cantitate suficientă de suc de roșii, puteți începe să puneți cuburile de roșii în borcane peste care adăugați o lingură mare din sucul propriu al roșiilor. Când încep să se adune mai multe cuburi de roșii adăugate, puteți presa pentru a nu rămâne goluri de aer în borcan, mai adăugați suc propriu, apoi iar cuburi de roșii până când borcanul se va umple.
Pentru această etapă aveți nevoie de o oală în care să încapă borcanele. În oală puneți un prosop pe care îl veți împături în două, puneți borcanele cu atenție ca acestea să nu se atingă.
Adăugați apă astfel încât să ajungă undeva la trei sferturi din borcane. Acoperiți borcanele cu un prosop. Lăsați borcanele în oală din momentul în care apa va începe să fiarbă, timp de 60 de minute, apoi opriți focul. Veți acoperi oala cu alte câteva prosoape pentru ca borcanele să se răcească cât mai lent. Când borcanele au ajuns la temperatura camerei trebuie verificate capacele.