Roșii la 15 lei kilogramul. Este prețul amețitor afișat într-o piață din Sibiu. Cumparatorii studiaza cu atentie ofertele si calculeaza cu grija fiecare bănut.

Reporter: Cam cu cât iese un borcan de zacuscă?

Femeie: Iese la 25 de lei ala mic de 360 de gr. Scump.  

Citește și: Este în pregătire filmul despre tragedia submersibilului Titan de la Oceangate: „Un omagiu”

Sunt oamenii pretențioși, ori prețurile sunt duble?

Câteva tarabe mai încolo cumparatorii gasesc si marfa ceva mai ieftina. Fănela Firu este dintr-o comuna de langa Craiova si vinde rosiile cu 10 lei kilogramul. Chiar și așa, spune că nu mulți sunt cei care se încumetă să cumpere.

„Oamenii au devenit foarte pretentiosi. S-au invățat ca la supermarket. Nu ne intreaba ca avem cheltuieli, ca avem oameni,ca... nu intreaba nimeni de nimic”, a spus Fănela Firu, comerciant.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: „Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:- wowbiz.ro

De celalalta parte, clienții spun că prețurile sunt nejustificate, mai ales că în urmă cu doar două luni erau la jumătate.

„Rosiile sunt exagerat de scumpe, 12 lei. Asa un 6 lei era suficient, eu cred ca de la tarani pleca la 6 lei, dar aici...”, a spus cineva.

La ce preț se vând roșiile direct de la producător?

Am mers și noi să vedem la ce preț se vând roșiile direct la producător. Viorel Radu este din Matca, cel mai mare bazin legumicol din țară.

„Asa arata la final rosia pregatita pentru piata. Maine o ducem in piata, calitatea 1”, spune bărbatul.

Pretul cu care tomatele pleaca de la el din curte este de trei-patru ori mai mic decât cele de la comercianți.

„Din piata de engrross din Matca pleaca de undeva intre 3,7 si 4,5, iar muratura in jur de 3 lei 50. 4 lei o muratura asa, o muratura care este calibrul asta, undeva la 2 lei” a spus Viorel Radu, legumicultor.

Bărbatul ne povestește că anul acesta recolta a fost bună, lucru ce ar trebui să se vadă și la tarabe. Cu toate acestea, acest lucru nu se întâmplă. În medie, prețul roșiilor de toamnă a crescut cu 10% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Citește și: Calendar ortodox 9 octombrie 2023. Ce sărbătoare e luni?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si