Rudel Obreja, eliberat din închisoare pentru 3 luni
Rudel Obreja, condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul "Gala Bute", alături de Elena Udrea, va fi eliberat din penitenciar pe o perioadă de trei luni pentru a urma tratamente împotriva cancerului pancreatic descoperit în perioada de detenție.
Rudel Obreja a fost încarcerat la începutul lunii aprilie, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a confirmat condamnarea de 5 ani închisoare primită în dosarul ''Gala Bute''.
Ulterior, Rudel Obreja a acuzat dureri abdominale în penitenciar timp de trei luni, iar în cele din urmă a fost transportat la spital şi diagnosticat cu cancer pancreatic avansat.
''Un diagnostic tardiv din cauza indiferenţei medicilor din penitenciare şi din cauza răspunsului tardiv din sistemul penitenciarelor", a acuzat joi Consiliul Mondial al Boxului (WBC) într-o scrisoare deschisă adresată autorităților române.
Rudel Obreja, eliberat pentru începerea unui tratament anti-cancer
Pe 7 iulie, Rudel Obreja a depus la Tribunalul Ilfov o cerere în care a solicitat judecătorilor să fie eliberat din penitenciar, pentru a se putea trata de cancer într-un spital civil
din ţară sau străinătate.
Magistraţii au luat vineri o decizie favorabilă fostul președinte al Federației de Box.
Judecătorii de la Tribunalul Ilfov au așteptat raportul Institutului de Medicină Legală. Specialiștii din cadrul acestui institut au recomandat suspendarea pedepsei din cauza bolii de care suferă Rudel Obreja. Inclusiv procurorul care se ocupă de caz a fost de acord cu această eliberare.
”Dispune întreruperea executării pedepsei închisorii în cuantum de 5 ani, aplicată petentului Obreja Rudel, pentru o perioadă de 3 luni", se spune în decizia judecătorilor.
Pe durata întreruperii executării pedepsei, Obreja trebuie să respecte anumite obligații.
Obreja, susținut de Consiliul Mondial al Boxului
"Drepturile domnului Obreja au fost grav violate. Codurile internaţionale interzic tortura şi tratamentul inuman al indivizilor încarceraţi. Pe scurt, WBC consideră că dreptul la viaţă al domnului Obreja a fost profanat'', a transmis ieri Consiliul Mondial al Boxului (WBC) care a cerut public eliberarea fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box.
WBC a solicitat eliberarea lui Obreja, ''în concordanţă cu dreptul său la viaţă''. De asemenea, WBC susţine că ''există puternice indicaţii că Obreja ar fi fost condamnat pe nedrept în dosarul Gala Bute".
World Boxing Council ''pune drepturile omului deasupra oricăror considerente şi, în consecinţă, domnul Obreja ar trebuie eliberat imediat pentru a putea primi tratamentul medical adecvat şi susţinerea familiei''.
Rudel Obreja, ''un prieten apropiat WBC'', are o istorie îndelungată în lupta cu corupţia din box, se mai arată în comunicat.
Obreja a denunţat, din postura de ofiţer tehnic-şef pentru boxul amator, corupţia din cadrul federaţiei internaţionale (AIBA) la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008, iar ''acţiunile sale curajoase şi etice au dus la suspendarea şi excluderea sa din AIBA''.
WBC comentează astfel implicarea lui Obreja în Gala Bute: ''În 2011, domnul Obreja a organizat Gala Bute, în care Lucian Bute a luptat cu Jean-Paul Mendy. Forţele politice complexe din România implicate în gală au dus la dispute, care au condus la arestarea nejustificată şi la condamnarea nedreaptă a lui Rudel.
A primit o sentinţă de cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală. După toate aparenţele şi pe baza mai multor rapoarte credibile, tribunalul care l-a condamnat pe Obreja a fost constituit ilegal, un fapt recunoscut de Curtea Constituţională a României''.
Organizaţia anunţă că va demara imediat o strângere publică de fonduri, cu ajutorul familiei lui Obreja, pentru a susţine cheltuielile medicale.
Ce reacție a avut Ministerul Justiției
Ministerul Justiţiei a transmis, joi, că Obreja a beneficiat de asistenţă medicală în penitenciar şi a fost internat într-un spital public.
Oficialii MJ au precizat că fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box nu a depus acte care să ateste că ar fi suferit de o boală în perioada când s-a aflat în libertate, iar depistarea unei boli în penitenciar nu înseamnă că acel deţinut s-a îmbolnăvit în timpul încarcerării.