In articol:
- Rugăciunea către Sf. Parascheva care face minuni pentru sănătate
- Cine a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva?
Rugăciune către Sf. Cuvioasă Parascheva. Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei și una dintre făcătoarele de minuni. În cadrul pelerinajelor organizate anual mii de credincioși merg la racla Sfintei pentru a se ruga.
Rugăciunea către Sf. Parascheva care face minuni pentru sănătate
„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim.
Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci.
Cine a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva?
Informațiile referitoare la viața Sfintei Cuvioase Parascheva sunt puține și târziu apărute pentru perioada în care sfânta a trăit.
Prima biografie tradusă în limba română în secolul al XVI-lea conține numele de Sf. Petka, după cum era cunoscută în rândul bulgarilor și al sârbilor, dar și ca Sfânta Vineri, nume cunoscut și de români.
Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut la Epivat, Selmipașa de azi, în Turcia, într-o familie de oameni înstăriți.
Ea a trăit în secolul al XI-lea. De copilă mergea la Biserică des și era impresionată de predicile preoților, dar mai ales de textul din Evanghelie.
Citeste si: Se spală în Sâmbăta Morţilor 2022?
Mărturiile târziu apărute referitoare la viața Sfintei spun că atunci când aceasta avea aproximativ 10 ani a auzit când în biserică se citea Evanghelia după Marcu și a rămas impresionată de versetul: „Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-Mi urmeze Mie”. După ce a auzit acestea a mers acasă și a împărțit săracilor hainele pe care le purta, iar în timp astfel de lucruri au devenit o obișnuință pentru Parascheva, în ciuda opiniilor părinților ei.
După decesul părinților ei, toată averea care i se cuvenea a împărțit-o nevoiașilor, iar ea a ales să iasă din rândul lumii obișnuite și să pășească în lumea monahismului.
Sfârșitul vieții pământești a găsit-o în locurile natale, când avea aproximativ 25 de ani și s-a întors în locurile de unde a plecat fără ca cineva să o mai recunoască.
Pe drumul de întoarcere a avut parte de obstacole. Corabia pe care se afla a fost pe punctul de a se scufunda în mijlocul unei furtuni puternice. În acele momente grele, tânăra Parascheva a strigat: „Kalikratei”, aceasta fiind denumirea atribuită ulterior țărmului pe care s-a aflat. Pe pământul părintesc a construit un cămin pentru orfani și săraci și a îngrijit Biserica Sfinților Apostoli.
După ani de zile în care a ținut post și a suferit fizic, Parascheva moare în Epivat unde s-a întors la îndrumarea unui înger care i-a apărut în vis. A fost înmormântată ca orice om, fără ca mormântul să îi fie recunoscut mulți ani.
Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se află la Mitropolia Iași. Credincioși din toată țara, dar si din toate colturile lumii merg să se închine la moaștele acesteia, in fiecare an pentru ca Sfânta sa ii ajute. In total, peste 1 milion de credincioși vin anual pentru a se ruga si a atinge moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.
Citeste si: Tradiții de Sf. Parascheva: Ce nu este bine să faci pe 14 octombrie?