Pe data de 7 decembrie, Biserica Ortodoxă o celebrează pe Sfânta Muceniță Filofteia, una dintre cele mai tinere sfinte din Calendarul ortodox. Ea a trecut la cele veșnice la vârsta de doar 12 ani.

Ea a trăit în secolul al XIII-lea, în sudul Dunării, însă nu se știe exact dacă provenea din neam de români sau de bulgari. Moaștele sale se află, încă de la finalul secolului al XIV-lea, la Curtea de Argeș. 

Povestea Sfintei Mucenițe Filofteia

Sfânta Muceniță Filofteia este una dintre cele mai tinere sfinte din Calendarul ortodox, ea trecând la cele veșnice la vârsta de doar 12 ani. Numele său, Filofteia sau Filoteia, este de origine grecească și înseamnă „iubitoare de Dumnezeu”. Ea a trăit la începutul secolului al XIII-lea, în orașul Tarnovo din Bulgaria, potrivit crestinortodox.ro

Sfânta Filofteia a învățat credința de la ma ei, o persoană evlavioasă. Atunci când mama sa moare, Filofteia rămâne cu îndemnurile ei de a iubi neîncetat.

Citește și: Viața Sfintei Mucenița Filofteia. O sărbătorim în fiecare an pe 7 decembrie

Tradiția spune că Sfânta Filofteia dăruia în fiecare zi oamenilor sărmani din mâncarea pe care trebuia să o primească tatăl său pe câmp. Astfel, orice om sărac care îi ieșea în cale, era hrănit de către ea.

Tatăl său rămânea uneori fără mâncare și, aflând de la cea de-a doua soție că Filofteia împarte mâncarea săracilor, se hotărăște să o urmărească. Atunci când o vede împărțind hrana celor săraci, neînțelegând milostenia sa, își lovește fiica cu securea peste picior. 

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Rana a fost atât de gravă, încât micuța Filofteia și-a dat sufletul, mergând la cele veșnice, la doar 12 ani.

rugaciune puternica sfanta mucenita filofteia

Sfânta Muceniță Filofteia, o sfântă de doar 12 ani, este prăznuită de Biserica Ortodoxă pe data de 7 decembrie.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Rugăciune pentru Sfânta Muceniță Filofteia, făcătoarea de minuni

„Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, ne rugăm ție cu genunchii plecați și cu lacrimi fierbinți. Adu-ți aminte de neputința firii omenești, care cuprinde și împresoară pe tot muritorul, de la naștere, întocmai ca mrejele păianjenului.

Întru aceste mreji fiind căzuți și noi, smeriții, și neputând scăpa de ele fără ajutorul lui Dumnezeu, te rugăm pe tine să ne fii mijlocitoare către Dânsul. Că El însuși te-a preamărit și te-a trimis în această țară, ca s-o aperi și s-o păzești de toate răutățile. Așa, Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, milostivește-te spre lacrimile bătrânilor, spre suspinele maicilor, spre cererile pruncilor și spre noi, care cădem cu genunchii plecați și cerem, prin rugăciunile tale cele sfinte, ajutor și mântuire din supărările ce ne cuprind.

Căci știm, Sfântă muceniță, că pentru păcatele noastre pătimim acestea toate, adică: boli, sărăcire, prigoniri de la vrăjmași, neploaie la vreme și alte asemenea rele. Pentru aceasta cădem la milostivirea ta, ca să nu pătimească și cei nevinovați din pricina noastră.

Fie-ți milă și roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, ca să strigăm ție: bucură-te, fecioară, mare muceniță Filoftee. Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primește smerita mea rugăciune pentru iertarea păcatelor mele și ca un îndurat, cu dreapta Ta cea atotputernică stinge-mi focul ce m-a cuprins, încetează-mi boala și cu milostivirea Ta ridică-mă din

patul durerilor, pentru slava numelui Tău. Ca Tu ești doctorul sufletelor și al trupurilor noastre și Ție slavă înălțăm, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

rugaciune puternica sfanta mucenita filofteia

Citește cea mai puternică rugăciune pentru sănătate, pentru Sfânta Muceniță Filofteia.

[Sursa foto: iStock]

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Citește și: Cât zahăr se pune în colivă? Rețeta recomandată de preoți

Sfânta Muceniță Filofteia, considerată ocrotitoarea copiilor, tinerilor și a fetelor

Sfânta Filofteia este considerată ocrotitoarea copiilor și a tinerilor, dar în special a fetelor, ajutându-le pe acestea să se căsătorească și să aibă o viață liniștită, ocolită de cele rele.

Fetele tinere care doresc să se căsătorească trebuie să ceară ajutorul Muceniței Filofteia în ziua praznicului din 7 decembrie și, totodată, sunt de ajutor și slujbele făcute timp de 40 de zile.

În ziua în care este celebrată Sfânta Muceniță Filofteia este bine ca mamele să împartă copiilor sărmani mâncare caldă, iar în familia care dăruiește ofrandele, copiii vor fi ocrotiți de boli și de alte rele.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si