Ziua de 27 iulie este dedicată prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, un sfânt cunoscut pentru minunile sale și pentru ajutorul acordat celor aflați în suferință. În această zi de sărbătoare, mulți credincioși se îndreaptă cu rugăciune către Sfântul Pantelimon, cerând iertarea păcatelor și vindecarea sufletului.

Cine a fost Sfântul Pantelimon

Sfântul Mare Mucenic Pantelimon s-a născut în anul 284, în orașul Nicomidia, într-o familie mixtă din punct de vedere religios: tatăl său era adept al zeilor păgâni, iar mama sa, Evula, era creștină.

La naștere, a primit numele de Pantoleon, care înseamnă „cel în toate puternic ca un leu”. După moartea mamei sale, Pantoleon a urmat școala de medicină și a devenit un medic renumit.

Întâlnirea cu preotul Ermolae și convertirea la creștinism i-au schimbat radical viața. A înviat un copil mușcat de o năpârcă chemând numele lui Hristos și a fost botezat, primind numele de Pantelimon, „cel cu totul milostiv”. Refuzul de a renunța la credința creștină i-a adus martiriul, fiind supus la numeroase torturi și, în cele din urmă, decapitat. După moartea sa, a fost recunoscut ca ocrotitor al medicilor și tamăduitor al bolnavilor.

Sfântul Pantelimon

Sfântul Pantelimon

[Sursa foto: Basilica]

Citește și: Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 27 iulie 2024?

Ce e bine să faci în această zi pentru tămăduirea sufletului

Ziua de sărbătoare a Sfântului Pantelimon este un prilej deosebit pentru credincioși de a se apropia de Dumnezeu și de a cere iertarea păcatelor. Iată câteva lucruri pe care le poți face în această zi:

  • Mergi la biserică și participă la Sfânta Liturghie, rugându-te cu evlavie pentru iertarea păcatelor tale.
  • Aprinde o lumânare în memoria Sfântului Pantelimon, cerându-i ajutorul.
  • Rostește rugăciuni puternice dedicate Sfântului Pantelimon, cerând iertarea păcatelor și tămăduirea sufletului.
  • Asemenea Sfântului Pantelimon, încearcă să fii milostiv și să ajuți pe cei în nevoie, oferind ajutor și sprijin celor suferinzi.
  • Profită de această zi pentru a te spovedi, primind astfel iertarea păcatelor prin Taina Spovedaniei.

Rugaciune Sfântul Pantelimon

Rugaciune Sfântul Pantelimon

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Sfânta Ana 2024: Pe ce dată se sărbătorește în Calendarul ortodox?

Rugăciune puternică de Sfântul Pantelimon

Rugăciunea către Sfântul Pantelimon este deosebit de puternică și este rostită cu speranța de a primi iertarea păcatelor și vindecarea sufletească.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

Iată o rugăciune pe care o poți rosti în această zi de sărbătoare:

”O, Mare Mucenice şi Tămăduitorule Pantelimon! Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi şi nu lăsa să rămână în noi bolile trupeşti şi sufleteşti de care suferim. Vindecă bolile pricinuite de patimile şi păcatele noastre. Bolnavi suntem noi de lene, de slăbiciune trupească şi sufletească – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de dorinţe şi împătimire de lucrurile trecătoare pământeşti – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

Bolnavi suntem, o, Sfinte Pantelimon... Bolnavi suntem noi de uitare pentru lucrarea mântuirii, pentru păcatele, neputinţele şi pentru datoriile noastre – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de ţinerea în mintea noastră a răului, de mânie, de ură, de tulburare – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. O, Tămăduitorule al Sfântului Athos şi al întregii lumi! Bolnavi suntem noi de invidie, mândrie, îngâmfare, preamărire, de rând cu nemernicia şi netrebnicia noastră – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de multele şi feluritele căderi în poftele trupului: în desfrânare, în mâncarea cea fără de saţ, în nereţinere, în desfătare – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de prea mult somn, de prea multă vorbire, de vorbire deşartă şi de cea săvârşită cu judecată – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

O, Sfinte Pantelimon! Ne dor ochii noştri de privirile păcătoase...
Ne dor urechile noastre de auzul cuvintelor deşarte, al cuvintelor rele, defăimătoare.
Ne dor mâinile noastre neîntinse spre săvârşirea rugăciunii şi spre fapta cea de milostenie – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

Ne dor picioarele noastre nepornite grabnic spre Biserica Domnului, dar care uşor se îndreaptă spre căi rătăcite şi spre locuinţele acestei lumi – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

Dar cel mai mult ne dor limba şi buzele noastre de rostirea cuvintelor zadarnice, deșarte, urâte, de nerostirea cuvintelor de rugăciune, de laudă sau de rostirea acestora cu nepăsare, cu neluare aminte şi fără de pricepere – tămăduieşte-ne, o, Milostive!

Citeste si: Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: A murit legenda muzicii bossa nova, Sergio Mendes. Toată lumea îl cunoștea pentru hitul „Mas Que Nada”- antena3.ro

Tot trupul nostru este bolnav: Bolnavă este mintea noastră şi lipsită de înţelegere, înţelepciune şi de cugetare. Bolnavă este voinţa noastră, care se întoarce de la lucrurile sfinte şi se îndreaptă spre lucruri păcătoase, dăunătoare nouă şi neplăcute lui Dumnezeu. Bolnavă este închipuirea noastră, care nu doreşte şi nu este în măsură să conştientizeze atât moartea şi suferinţa veşnică a păcătoşilor, cât şi Fericirile Împărăţiei Cereşti, mânia Domnului, Pătimirile lui Hristos pe cruce, răstignirea Lui. O, Sfinte Pantelimon, tămăduieşte-ne. Ne doare totul în noi. În neputinţă este sufletul nostru cu toate puterile şi priceperile lui. În neputinţă este trupul nostru cu toate mădularele lui.

Tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon, Tămăduitorul cel fără de arginţi, Doctorul cel mult iubitor şi sluga Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Nu ne lăsa pe noi în urgia bolilor şi neputinţelor, ci tămăduieşte-ne cu puterea harului tău şi vom lăuda Preasfânta Treime: pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu care te trimite spre slujire bolnavilor şi vom mulţumi harului tău purtător de vindecări în veci. Amin.
(Sursa: doxologia.ro)

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si