Rusalii 2022: Ce semnificaţie are această zi sfântă?
Rusalii 2022: Iată când pică sărbătoarea și ce semnificaţie are această zi sfântă pentru creștinii ortodocși!
Rusalii 2022: Sărbătoarea Rusaliilor în 2022 va avea loc duminică și luni, mai exact pe 12 și 13 iunie. Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh are loc la 10 zile de la Înălţarea Domnului şi la 50 de zile de la Învierea Domnului, de aceea sărbătoarea se mai numeşte şi Cincizecimea.
Sărbătoarea Rusaliilor a fost preluată din mitologia romană și este considerată ca fiind ziua de naștere a Bisericii creștine.
În credința populare, se mai spune că Rusaliile ar fi ființe asemănătoare ielelor, care obișnuiesc să umble din ziua de Strat de Rusalii, provocând rău oamenilor, astfel: îi pocesc, îi schimonosesc și îi înnebunesc pe cei care nu le respectă zilele. Acesta este și motivul pentru care femeile nu desfășoară niciun fel de muncă în zilele de miercuri, de la Stratul de Rusalii, până în Duminică Mare.
Pentru ca gospodăria să fie ferită de de rele, dar și de invazia ielelor, în sâmbăta Rusaliilor, oamenii obișnuiesc să pună în porți, în foișoare, la intrările în casă și pe ganguri, ramuri verzi de tei.
Sâmbăta Rusaliilor reprezintă momentul în care sunt comemorate persoanele care au trecut în neființă. De Rusalii, se obișnuiește să se ofere de pomană vase de lut sau de porțelan, căni, strachini și vase de lemn împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin sau apă.Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh (Rusaliile) are loc la 10 zile de la Înălţarea Domnului şi la 50 de zile de la Învierea Domnului, de aceea sărbătoarea se mai numeşte şi Cincizecimea.
Prima zi de Rusalii, va pica în fiecare an, întotdeauna, într-o duminică, exact cum pică și Paștele, iar în a două zi de Rusalii, este sărbătorită Sfânta Treime.În 2022, Rusaliile se sărbătoresc pe data de 12 și 23 iunie. De asemenea, prima și a doua zi de Rusalii, sunt considerate zile libere legale. Conform Codului Muncii, aceste zile libere de Rusalii se vor acorda întotdeauna în funcție de data în care are loc această sărbătoare.
Citeste si: Când pică Paştele în 2023?
La sărbătoarea Rusaliilor, creștinii merg la biserică și participă la Sfânta Liturghie, iar mai apoi iau frunze de nuc sfințite de preot și le așează acasă la icoane.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
De Rusalii, gospodinele cheamă copiii și îi spală pe picioare cu săpun de casă, iar mai apoi le împarte orez cu lapte și cireșe.
În tradiția românească se crede că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular ”luat din Rusalii”.
Citeste si: Pe ce dată se sărbătoresc Sf. Constantin şi Elena 2022? Tradiţii şi obiceiuri
Se mai spune că în zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde și pedepsi.
De Rusalii nu se merge în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele.
În cele două zile de Rusalii nu este bine să spălăm rufe.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Tot în zilele de Rusalii nu e bine să te cerţi cu familia, cu prietenii și nici cu oameni necunoscuți, pentru că poţi fi pedepsit de zânele rele.
Citeste si: Zile libere de Rusalii 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea?
Legendele spun că Ielele sau Rusaliile sunt fiinţe fantastice, care umblă prin văzduh şi pot lua minţile oamenilor dacă nu respectă ziua de sărbătoare. Rusaliile, cunoscute sub diferite nume- iele, zâne, şoimane, împărătesele-văzduhului, ursoaice- umblă îmbrăcate în alb, iar locurile în care dansează rămân arse şi neroditoare.
Se mai crede că, Rusaliile răpesc uneori un tânăr frumos ca să joace cu el, apoi îl eliberează, dar acesta nu trebuie să spună ce a văzut, pentru că altfel ar putea fi pedepsit.
Începând cu anul 2008, prima și a doua zi de Rusalii au fost declarate zile libere în România. Așadar, românii se bucură de o minivacanță cu ocazia acestei sărbători.