Rusaliile 2023 și Moșii de vară 2023. Care este diferența dintre Moșii de Vară și Rusalii și pe ce dată pică fiecare dintre ele anul acesta?

Rusaliile 2023. Ce se face și ce nu se face de Rusalii?

Rusaliile sunt printre cele mai importante sărbători creștinești. În acest an, Rusaliile se sărbătoresc pe data de 4 Iunie 2023. Pe 4 și 5 iunie este celebrată sărbătoarea de Rusalii sau Cincizecimea.

Numele de Cincizecime vine de la faptul că, în fiecare an, Rusaliile sunt sărbătorite exact la 50 de zile de la Învierea Domnului. 

Rusaliile 2023 și Moșii de vară 2023. Mulți credincioși fac o confuzie între cele două sărbători! Pe ce dată pică, de fapt?

Rusaliile 2023 și Moșii de vară 2023. Mulți credincioși fac o confuzie între cele două sărbători! Pe ce dată pică, de fapt?

[Sursa foto: arhiva]

Pentru a le îmbuna, oamenii, care evitau să le spună  Rusalii, le-au dat diferite nume: iele, zâne sau frumoase.

Citește și: Felicitări de Rusalii 2023. Mesaje și urări pentru sărbătoriții zilei! „Sa ai parte de sănătate, multe realizări si sa te bucuri de aceasta zi frumoasa mereu! La multi ani, de ziua numelui!”

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Există superstiţia potrivit căreia aceste spirite stau pe lângă izvoare şi pot, prin cântecele lor, să ia minţile oamenilor şi să-i îmbolnăvească. Boala seamană, se spune în popor, cu o transă ce nu poate fi înlăturată decât de puterea dansului căluşarilor. 

Moșii de vară 2023. Tradiții și obiceiuri!

Moșii de vară au loc înainte de sărbătoarea Rusaliilor, mai exact pe 3 iunie 2023, sărbătoare fiind cunoscută și drept Sâmbăta Morților. În această zi are loc pomenirea celor care nu mai sunt printre noi. 

În fiecare an,  sărbătoarea Moșilor de vară este pomenită în calendarul creștin-ortodox.  

Unul dintre cele mai importante obiceiuri ale acestei zile este datul de pomană. Astfel, credincioșii merg la slujbă pentru a asculta Sfânta Liturghie și pentru a participa la parastasul pentru pomenirea celor adormiți. 

În Sâmbătă Morților,  nu este bine să mergi seara la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri, într-o zonă singuratică, pentru că pe acolo trec duhurile rele. Mai mult, pentru a nu avea nici un fel de probleme este bine să dormi în propria locuinţă.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: SAGA FESTIVAL 2024. Motivul invocat de Nicki Minaj, criticat dur și ironizat: "Ne afectează imaginea și prestigiul”- radioimpuls.ro

Citește și: Moșii de vară 2023. Ce trebuie să facă femeile pe 3 iunie? Tradiții și obiceiuri pentru Sâmbăta Morților!

Tot în această zi, femeile  nu au voie să tricoteze sau să toarcă,   pentru că toţi colacii daţi de pomană nu vor ajunge la cei pomeniţi, spune tradiţia.

Tradiția cea mai cunoscută de Moșii de vară sau Sâmbăta Morților este aceea de a da de pomană  persoanelor nevoiașe, pentru cei care au trecut în neființă.

Această tradiție este una foarte veche și este respectată peste tot în România.

 

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si