Data Rusaliilor se schimbă în fiecare an, fiind stabilită la 50 de zile după Paște. În 2024, Rusaliile se vor sărbători pe 23 iunie, duminică, și pe 24 iunie, luni.

Conform Noului Testament (Faptele Apostolilor 2:1-11), Sfântul Duh a pogorât ca un foc și ca un vânt puternic, umplând casa unde se adunau apostolii. Această pogorâre le-a dat apostolilor puterea de a propovădui credința ortodoxă în întreaga lume.

Tradiții și obiceiuri de Rusalii

Creștinii ortodocși participă la slujba religioasă din duminica Rusaliilor, unde se oficiază Sfânta Liturghie și se sfințesc ramuri de nuc, tei sau mesteacăn.

Se obișnuiește ca ramurile de nuc sau tei sfințite să fie aduse acasă și așezate la icoane sau la ferestre, ca simbol al protecției divine și al belșugului.

De Rusalii se prepară mâncăruri tradiționale, precum sarmale, plăcinte și cozonac. 

Se spune că hainele noi purtate de Rusalii aduc noroc și prosperitate.

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?- wowbiz.ro

Citește și: Moșii de vară în 2024: Ce se împarte în sâmbăta dinaintea Rusaliilor

Nucul are puteri tămăduitoare

Se crede că în cele două zile de Rusalii că nucul are puteri tămăduitoare și protejează de rele.

În unele zone ale țării, sâmbăta dinaintea Rusaliilor este zi de pomenire a morților, numită Moșii de Vară sau Moșii de Rusalii.

Se merge la cimitir, se fac parastase și se dă de pomană oamenilor nevoiași

Calendar ortodox iunie 2024

Calendar ortodox iunie 2024

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citește și: Calendar ortodox iunie 2024: Tradiții de Înălțarea Domnului, de Rusalii, de Nașterea Sf. Ioan Botezătorul și de Sf. Petru și Pavel

De Rusalii nu se spală și nici nu se face curățenie

În această zi nu este bine să te cerți, să speli rufe sau să faci curățenie, deoarece Rusaliile sunt sărbătoare cu cruce roșie în Calendarul ortodox. 

În multe localități din țară se organizează festivaluri și târguri de Rusalii, unde se pot admira produse tradiționale, se pot degusta mâncăruri specifice și se pot participa la spectacole muzicale.

Întrucât a doua zi de Rusalii este zi liberă legală de la stat, mulți români aleg să petreacă weekendul prelungit mergând la munte sau la mare.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si