In articol:
- Rusaliile în 2024: Data la care pică sărbătoarea în acest an
- Rusaliile în 2024. Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri de Rusalii
Rusaliile în 2024. Ce semnifică această sărbătoare? Rusaliile reprezintă denumirea populară a unei sărbători creștin-ortodoxe de importanță capitală: Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecimea.
Rusaliile în 2024, ca și în fiecare an, cad în Duminica a opta de după Paștele ortodox, care a fost sărbătorit anul acesta pe data de 5 mai.
În ziua aceasta, potrivit tradiției ortodoxe, săvârşindu-se Praznicul Cincizecimii, Duhul Sfânt s-a coborât peste ucenicii Domnului.
Rusaliile în 2024: Data la care pică sărbătoarea în acest an
Rusaliile se sărbătoresc în 2024 în ziua de duminică 23 iunie, și sunt urmate de o altă sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox- Sfânta Treime, ziua în care este celebrată și a treia persoană divină, Sfântul Duh.
Până către sfârșitul secolului al 4-lea și începutul secolului al 5-lea, Cincizecimea sau Rusaliile reprezentau o dublă sărbătoare: a Înălțării Domnului și a Pogorârii Sfântului Duh.
După aceea, praznicul Înălțării Domnului a fost fixat în ziua a 40-a după Paști, iar Rusaliile (Cincizecimea) rămânând numai ca sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt.
Rusaliile în 2024. Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri de Rusalii
Rusaliile alături de Sfintele Paşti sunt cele mai vechi sărbători creştine, fiind prăznuite încă din vremea Sfinţilor Apostoli.
Istoria Bisericii creştine îşi are începutul la Rusalii, când după Pogorârea Sfântului Duh s-a constituit prima comunitate creştină în Ierusalim.
Apoi ucenicii Domnului au mers în toată lumea şi au propovăduit Evanghelia, scrie Ziarul Lumina.
„Rusaliile (din italicul rosalia, care însemna la romani sărbătoarea trandafirilor- rosa,- ae)- în creştinism e Duminica Cincizecimii sau Pogorârea Sfântului Duh, numită şi Duminica Mare. Se numeşte Cincizecime pentru că se sărbătoreşte la 50 de zile de la Învierea Domnului şi pentru că atunci sărbătoreau şi evreii praznicul Cincizecimii", spun preotii ortodocși.
Citește și: Rusalii 2024. Ce NU se face în Duminica Rusaliilor? Este mare păcat!
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Se numeşte Pogorârea Sfântului Duh pentru că în această zi S-a pogorât Duhul Sfânt sub forma limbilor de foc (lumină mare) asupra Sfinţilor Apostoli, care din acea zi au început propovăduirea Evangheliei în lume.
Sărbătoarea Rusaliilor, sărbătorită pe data de 23 iunie 2024, este încadrată între praznicile împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe, adică face parte din cele mai importante sărbători din timpul unui an.
Citește și: Rusalii: Tradiții, obiceiuri și superstiții! Ce se face și ce nu se face duminică și luni?