Rusia a dublat prețul gazelor pentru Republica Moldova
Rusia a dublat într-o singură lună prețul gazelor pe care le vinde Republicii Moldova. Moscova susține că motivele scumpirii sunt strict comerciale, însă experții vorbesc despre o presiune de ordin geopolitic evidentă.
Republica Moldova va plăti în luna aprilie un preţ de 1.193 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale livrate de Rusia, a anunţat marţi preşedintele Consiliului de Administraţie a companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, potrivit Reuters.
Prețul solicitat de Gazprom este dublu comparativ cu luna martie, când Republica Moldova a plătit un preţ de 547,26 de dolari pentru fiecare mie de metri cubi de gaze naturale livrate de Rusia.
Ce spune noul contract cu Gazpromul despre prețul plătit de Moldova
În luna octombrie 2021, MoldovaGaz şi Gazprom au prelungit pentru cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale. În conformitate cu prevederile noului contract, Gazprom cere ca plata pentru gazele naturale livrate să fie făcută în avans până la data de 20 a fiecărei luni.
Tot potrivit termenilor contractului, preţul este stabilit în fiecare lună şi depinde de preţurile spot la gaze naturale şi petrol.
Vadim Ceban anunţa luna trecută că de la 1 mai 2022, Moldovagaz va plăti Gazprom numai în ruble sau euro, în condiţiile în care anterior a plătit şi în dolari americani.
Europa încearcă să se elibereze de gazul rusesc
Europa îşi intensifică eforturile pentru a se elibera de gazele ruseşti, chiar dacă experţii susţin că va fi nevoie de mai mulţi ani pentru finalizarea acestui obiectiv.
Săptămâna trecută, Finlanda şi Estonia au anunţat un proiect care prevede închirierea unei nave terminal care permite importul de gaze lichefiate, în condiţiile în care cele trei state baltice au anunţat că au încetat să mai importe gaze ruseşti de la 1 aprilie.
În sudul Europei, Spania şi Portugalia promovează o rută alternativă pentru a ajuta Europa să se elibereze de gazele ruseşti. În acest scop, portul Sines, cel mai mare din Portugalia, intenţionează să dubleze capacitatea terminalului său de gaze în mai puţin de doi ani.
Spania, ţară care este deja legată de Algeria via un gazoduct şi care deţine deja terminale de gaze lichefiate, ar putea să ofere o altă opţiune pentru Europa însă asta ar implica lucrări majore pentru a îmbunătăţi conexiunile cu restul UE, în special via Franţa.
O altă opţiune care este avută în vedere este conectarea Europei la gazele naturale din estul Mediteranei, unde mari depozite de gaze au fost descoperite în ultimii 20 de ani în largul coastelor Israelului şi Ciprului.