Compania din Rusia care se ocupă de furnizarea de energie electrică către Finlanda a comunicat vineri intenția de a sista livrarea motivând că ar exista restanțe de plată.

Ce au spus reprezentanții companiei?

„Nu este în măsură să efectueze plățile pentru energia electrică importată din Rusia”, a precizat compania vineri, într-un comunicat. „Această situație este excepțională și s-a întâmplat pentru prima dată în cei peste 20 de ani de istorie comercială a noastră”, referitor la întârzierile de plată ale Finlandei.

Citeste si: VIDEO- Plafonarea prețurilor i-a ajutat pe maghiari să treacă mai ușor peste dificultățile financiare. Guvernanții români nu iau în calcul această opțiune

Autoritățile din Finlanda au precizat că energia electrică care provine din Rusia reprezintă aproximativ 10% din întregul consum de energie electrică al Finlandei. Acestea au adăugat că importurile lipsă pot fi înlocuite pe piața energiei electrice prin importarea de energie electrică din Suedia și parțial din producție proprie.

Finlanda urmează să își anunțe în mod oficial candidatura la NATO, iar reacția Rusiei nu a întârziat să apară în acest sens.

Erdogan: Intrarea Finlandei şi Suediei în NATO ar fi o "eroare"

Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că intrarea Finlandei şi Suediei în NATO ar fi o "eroare", aşa cum a fost şi aderarea Greciei la Alianţa Nord-Atlantică.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

Şeful statului turc a explicat în faţa presei că "nu vrea să se repete aceeaşi eroare ca cea comisă prin aderarea Greciei", acuzând Suedia şi Finlanda că "găzduiesc terorişti ai PKK", Partidul Muncitorilor din Kurdistan.   "Nu avem un aviz pozitiv",  a precizat Erdogan, potrivit Agerpres.

Citeste si:  Dmitri Medvedev, aliatul nr.1 al lui Putin, amenință NATO cu un "război nuclear total"

"Urmărim în prezent evoluţiile în legătură cu Suedia şi Finlanda, însă nu avem un aviz pozitiv,  deoarece NATO a făcut o eroare în privinţa Greciei anterior,  împotriva Turciei", a declarat preşedintele turc la ieşirea de la rugăciunea de vineri la Istanbul.

Finlanda, tot mai aproape de aderarea la NATO

Președintele și prim-ministrul Finlandei au afirmat joi, 12 mai 2022, că țara lor trebuie să solicite aderarea la alianța militară NATO  ”fără întârziere”.

Înainte de invazia Ucrainei de către Rusia, Finlanda menținea încă din cel de-al Doilea Război Mondial o politică de neutralitate în ceea ce privește Rusia, cu care împarte o graniță de 1.340 km (830 mile).

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

Este probabil ca țara să se alăture NATO în acest an, alături de vecinul său Suedia, o altă putere tradițional neutră care se abținuse să se alăture alianței conduse de SUA

Citeste si: Vladimir Putin acuză Ucraina că blochează negocierile de pace


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si