In articol:
Furnizarea energiei către centrală a fost întreruptă miercuri din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina. Cele două țări s-au acuzat reciproc că au lovit reţeaua electrică ce alimentează centrala, iar ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a susţinut că dacă pana de curent va dura mai mult de 48 de ore, s-ar putea produce scurgeri radioactive.
Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a precizat că acest pericol nu este iminent, adăugând că ''sarcina calorică a bazinului de combustibil epuizat şi volumul de apă de răcire sunt suficiente pentru eliminarea eficientă a căldurii fără necesitatea alimentării cu curent''.
Citeste si: Aifa- Nu există impact critic la Cernobîl
„ Întreruperea curentului electric nu are un impact critic asupra siguranței.
Rusia a preluat controlul zonei Cernobîl la doar câteva zile după ce a lansat, pe 24 februarie, invazia asupra Ucrainei.
„Îngrijorări serioase” că Vladimir Putin ar putea ataca cu arme chimice
Oficialii occidentali au declarat că există o „îngrijorare serioasă” cum că Vladimir Putin ar putea folosi arme chimice în Ucraina.
„Cred că avem motive întemeiate să fim îngrijorați de posibila folosire de arme neconvenționale, în parte din cauza a ceea ce am văzut că s-a întâmplat pe alte teatre de război.
Am văzut asta în Siria, rușii au început discuția când ei sau proxy-urile lor erau pregătite să folosească acele arme acolo”, a
Citeste si: VIDEO- Centrala Nucleară de la Cernobîl, ”complet” debranşată de la reţeaua electrică
Citeste si: VIDEO- Centrala Nucleară de la Cernobîl, ”complet” debranşată de la reţeaua electrică
Rusia a susținut că a descoperit 30 de laboratoare biologice în Ucraina care lucrau în cadrul unor programe ale Pentagonului.