Rusia lucrează la anexarea teritoriilor ucrainene ocupate în ultimele luni, folosind acelaşi "mod de operare" pe care l-a utilizat şi în cazul peninsulei Crimeea, în 2014, a acuzat marţi Casa Albă.

Citeste si: Ucraina vrea să atace Crimeea: „Suntem gata să-i luăm la ţintă peste tot în Marea Neagră”

De la începutul ofensivei din 24 februarie împotriva Ucrainei, armata rusă a cucerit o mare parte din două regiuni sudice, Herson şi Zaporojie, precum și regiunile Donețk și Lugansk din Donbas.

Ce teritorii vrea Rusia să rupă din Ucraina

"Guvernul rus dispune de planuri detaliate pentru a anexa o serie de regiuni din Ucraina, printre care Herson, Zaporojie, precum şi regiunile întregi Doneţk şi Lugansk", a declarat marți John Kirby, purtătorul de cuvânt al preşedintelui american Joe Biden pe probleme strategice.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Parlamentul României dă undă verde pentru aderarea Suediei și Finlandei la NATO

A anexa teritorii "cu forţa este o încălcare a Cartei ONU", a precizat oficialul american, promiţând "noi sancţiuni împotriva Rusiei" dacă aceasta îşi va continua pregătirile. "Moscova ar deveni şi mai mult un paria decât astăzi", a mai spus Kirby.

Cum acționează Rusia pentru anexarea noilor teritorii

Autorităţile din zonele ocupate de armata rusă spun ca vor să organizeze alipirea lor la Rusia, chiar dacă oficial Kremlinul nu a afişat public acest obiectiv.

Reprezentanţii "ilegitimi" pe care Moscova i-a impus în aceste zone "vor organiza referendumuri simulacru pentru reunificarea cu Rusia", "poate în septembrie în cursul alegerilor regionale din Rusia", a precizat oficialul de la Casa Albă.

Citeste si: Rachetele HIMARS aduc teroare în armata rusă. Cum funcționează acestea și de ce fug soldații rusi de ele

În acelaşi timp, Rusia încearcă să înfiinţeze bănci ruseşti acolo pentru a generaliza utilizarea rublei, "forţează rezidenţii să solicite cetăţenia rusă", "impune pe cei fideli în serviciile de securitate", în timp ce "sabotează internetul civil", a mai spus John Kirby.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si