In articol:
- Rusia blochează exportul a 20 de milioane de tone de cereale din Ucraina
- Secretarul general al ONU: Numărul celor care suferă de foame s-a dublat în ultimii doi ani
Ministrul german de externe Annalena Baerbock a acuzat miercuri Rusia, la o întâlnire a miniştrilor de externe desfăşurată la sediul ONU din New York, că foloseşte blocarea exporturilor de cereale din Ucraina ca armă de război.
Citeste si: Rușii au lansat un atac cu rachete din Marea Neagră spre orașul Odesa
"Rusia conduce acest război cu o altă armă teribilă şi puternică: foamea şi lipsurile. Prin blocarea porturilor ucrainene, prin distrugerea silozurilor, străzilor şi a căilor ferate, Rusia a lansat un război al grânelor, provocând o criză alimentară globală", a declarat ministrul german de Externe.
Rusia blochează exportul a 20 de milioane de tone de cereale din Ucraina
Până la izbucnirea războiului, Ucraina exporta lunar 5 milioane de tone de cereale prin porturile din Marea Neagră.
Acum, navele Federației Ruse blochează vasele internaționale venite să preia cereale încă înainte de război, iar însăși Ucraina singură nu poate transporta grâne pe mare.
"Face acest lucru într-un moment în care milioane de oameni sunt deja ameninţaţi de foamete, în special în Orientul Mijlociu şi Africa, din cauza efectelor devastatoare ale crizei climatice, din cauza pandemiei de COVID, din cauza conflictelor care fac ravagii în propriile regiuni", a mai spus Annalena Baerbock.
Potrivit guvernului german, Rusia blochează exportul a 20 de milioane de tone de cereale din Ucraina, în primul rând către Africa de Nord şi Asia. O mare parte este blocată în portul Odesa.
Ucraina este unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume.
Secretarul general al ONU: Numărul celor care suferă de foame s-a dublat în ultimii doi ani
Secretarul general al ONU consideră că războiul din Ucraina a amplificat şi accelerat factorii care contribuie la criza alimentară globală.
Citeste si: Armata rusă are probleme mari cu resursele de război. „Nu mai vedem salve de rachete de croazieră"
"În doar doi ani, numărul persoanelor care suferă de insecuritate alimentară severă s-a dublat, de la 135 de milioane înainte de pandemie la 276 de milioane astăzi", a avertizat Antonio Guterres, potrivit Agerpres.