Rusia anunță că deschide noi coridoare umanitare în Ucraina. "Bombardamentul nu s-a oprit", acuză guvernul de la Kiev
Luni va avea loc o nouă rundă de negocieri între Rusia și Ucraina, iar armata rusă promite de la primele ore ale dimineții că deschide noi coridoare umanitare în Ucraina pentru evacuarea civililor și transportul de medicaamente și hrană. O promisiune similară, făcută la runda anterioară de negocieri, a fost încălcată în weekend de forțele ruse.
Armata rusă a anunțat luni că urmează să deschidă mai multe culoare umanitare şi că instaurează armistiţii locale în vederea evacuării civililor din oraşele Harkov, Kiev şi Sumy, devastate de confruntările armate violente.
Potrivit diferitelor instituții de presă de stat ruse, care citează toate Ministerul Apărării al Rusiei, coridoarele- care vor fi deschise din orașele Kiev, Harkov, Mariupol și Sumy- sunt înființate la cererea personală a președintelui francez Emmanuel Macron, transmite The Guardian
.
UPDATE 10.00. Un purtător de cuvânt al președintelui Volodimr Zelenskiy a descris poziția Rusiei față de coridoarele umanitare ca fiind „complet imorală”. Anunțul Rusiei privind încetarea focului și deschiderea coridoarelor umanitare nu pare să fi oprit bombardamentele care vizează orașele ucrainene, potrivit Associated Press din Lviv.
"Chiar dacă Rusia a anunțat o încetare a focului începând de luni dimineață și deschiderea coridoarelor umanitare în mai multe zone, forțele sale armate au continuat să lovească orașele ucrainene, cu mai multe lansatoare de rachete lovind clădirile rezidențiale", spun oficialii de la Kiev.
Anunțul de încetare a focului a venit la o zi după ce sute de mii de civili ucraineni care încercau să fugă în siguranță au fost forțați să se adăpostească de bombardamentele rusești asupra orașelor din centrul, nordul și sudul Ucrainei, a mai transmis oficialul ucrainean.
Forțele ruse și-au continuat ofensiva, deschizând focul asupra orașului Mykolaiv, la 480 km sud de capitala Kiev, a anunțat luni dimineața Statul Major al Ucrainei. Salvatorii au spus că sting incendii în zone rezidențiale cauzate de atacuri cu rachete.
Bombardele au continuat și în suburbiile Kievului, inclusiv în Irpin, care a fost întreruptă de la electricitate, apă și încălzire timp de trei zile.
„Rusia continuă să efectueze lovituri cu rachete, bombe și artilerie asupra orașelor și așezărilor din Ucraina”, a spus Statul Major. „Invadatorii continuă să folosească rețeaua aerodromurilor din Belarus pentru a efectua lovituri aeriene asupra Ucrainei”. De asemenea, rușii au vizat coridoarele umanitare, luând ostatici femei și copii și plasând arme în zone rezidențiale ale orașelor, potrivit Statului Major de la Kiev.
Coridoare deschise spre Rusia și Belarus
Unele coridoare par să implice evacuarea civililor ucraineni în orașele rusești și în Belarus. Potrivit rutelor publicate de agenția de presă RIA Novosti, coridorul de la Kiev va duce spre Belarus, iar civilii care doresc să fugă de la Harkov vor avea doar un coridor care va duce spre Rusia.
Coridoarele de la Mariupol și Sumy vor duce atât spre alte orașe ucrainene, cât și spre Rusia, informează presa internațională. Cei care vor să părăsească Kievul vor putea fi transportați aerian în Rusia, a transmis ministerul rus, adăugând că va folosi drone pentru a monitoriza evacuarea și „încercările părții ucrainene de a înșela Rusia și întreaga lume civilizată... sunt inutile. de data asta".
Nu se știe când se închid coridoarele umanitare
”Forţele ruse declară, în scop umanitar, un «regim de tăcere» începând de la ora 10.00, luni, şi deschiderea unor culoare umanitare”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.
Ministerul rus nu precizează în comunicat dacă aceste culoare se deschid la ora Ucrainei (8.00 GMT) sau la ora Moscovei (7.00 GMT) şi nici cât timp urmează să rămână deschise, potrivit News.ro.
Două operațiuni de evacuare planificate din Mariupol și orașul din apropiere Volnovakha au eșuat în ultimele două zile, deoarece ambele părți s-au acuzat reciproc că nu au oprit împușcăturile și bombardamentele.
Numai în Mariupol, autoritățile ucrainene au declarat că intenționează să evacueze peste 200.000 de civili, sau jumătate din populația orașului.
Cu toate acestea, Rusia a susținut că forțele sale și-au reluat ofensiva la Mariupol și Volnovakha din cauza „lipsei de onestitate a părții ucrainene".
O nouă rundă de negocieri între Rusia și Ucraina
O nouă rundă de negocieri va avea loc luni între Rusia și Ucraina. Delegațiile Ucrainei și Rusiei au avut până acum două runde de discuții, după ce Rusia a declanșat operațiunea specială de invadare a Ucrainei, în 24 februarie.
Ucraina a spus în repetate rânduri că își dorește aderarea la Uniunea Europeană și NATO, însă Moscova se opune, președintele Vladimir Putin argumentând că o potențiala apartenență a Ucrainei la NATO ar fi o dovadă a ceea ce el descrie drept o agresiune NATO împotriva Rusiei.