Anterioara întâlnire dintre Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping a avut loc la începutul acestui an, la Olimpiada de la Beijing, cu doar câteva săptămâni înainte de începutul războiului din Ucraina.

Citeste si: Vladimir Putin intervine în conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan

La acel moment, serviciile secrete americane au dezvăluit că oficialii chinezi au cerut Rusiei să amâne invazia țării vecine după terminarea Olimpiadei de iarnă.

Citeste si: Ce opțiuni are Vladimir Putin după eșecul răsunător din estul Ucrainei

La întâlnirea din 4 februarie, liderii chinezi și ruși au uimit lumea anunțând un parteneriat „fără limite”, înainte ca Putin să distrugă ordinea internațională stabilită după războiul rece, scrie The Time.

Prima călătorie a lui Xi Jinping în afara Chinei de la izbucnirea pandemiei COVID-19

Cei doi lideri politici sunt pregătiți să se reunească joi în Uzbekistan, în marginea unui summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO) – o organizație politică, economică și de securitate eurasiatică condusă de China.

Va fi prima călătorie în străinătate a lui Xi Jinping de la pandemia de COVID-19 – el va sosi miercuri direct dintr-o vizită în Kazakstanul vecin.

Ce va cere China în schimbul suportului pentru Moscova

„Întâlnirea va fi un semnal politic puternic al sprijinului Chinei”, spune Marcin Kaczmarski, lector în studii de securitate la Universitatea din Glasgow.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

„Dar nu sunt sigur dacă se va traduce în rezultate tangibile pentru Rusia în termeni financiari”.

China a sprijinit aventurismul militar al lui Putin în Ucraina – refuzând să-l descrie drept o „invazie” și acuzând expansionismul NATO pe care și Moscova îl folosește pentru a-și justifica acțiunile.

Citeste si: Descoperire incredibilă în regiunea Harkov după alungarea forțelor ruse

Ponderea companiilor chineze în Rusia, în special a firmelor de tehnologie și a producătorilor de automobile, a crescut pe măsură ce firmele occidentale au părăsit în masă țara estică.

În luna mai, Rusia a depășit Arabia Saudită pentru a deveni principalul furnizor de petrol al Chinei, trimițând 8,42 milioane de tone de petrol, comparativ cu 5,42 milioane în februarie.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Cu toate acestea, Kaczmarski susține că aceste mișcări sunt răspunsuri organice la forțele pieței și nu a existat niciun aflux de investiții de stat, împrumuturi și capacități de producție pentru a semnala sprijinul total din partea factorilor de decizie chinezi.

Campania militară șocantă a Rusiei i-a surprins și i-a iritat probabil pe liderii chinezi, spune analistul geopolitic citat de Time.

Beijingul s-a abținut, de asemenea, să nu trimită Rusiei arme care ar putea-o lăsa vulnerabilă la sancțiunile occidentale suplimentare, în timp ce propria sa economie se frământă din cauza politicii "zero COVID" tot mai greu de suportat.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si