Rușiiau anunţat pe neaşteptate zi liberă pentru vineri la centrala nucleară din Zaporojie. Astfel, la 19 august aici se va afla doar personalul operaţional.

De asemenea, reprezentanţi ai Rosatom (Agenţia nucleară rusă), care s-au aflat în ultimul timp permanent la centrală, au părăsit "urgent" teritoriul obiectivului.

Citeste si: Ce s-ar întâmpla în cazul unei explozii la Centrala nucleară de la Zaporojie, Ucraina

De partea cealaltă, Ministerul rus al Apărării a anunţat că Ucraina este cea care intenţionează să comită provocări la această centrală.

Zaporojie, un butoi cu pulbere la doi pași de România

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost vizată de numeroase bombardamente în ultima vreme, relatează presa internațională.

Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina ar pregăti o "provocare răsunătoare" la centrală cu ocazia vizitei secretarului general al ONU, Antonio Guterres, în Ucraina.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

Citeste si: Volodimir Zelenski, mesaj după întâlnirea cu șeful ONU și președintele Turciei

Potrivit Moscovei, unităţi de artilerie ucrainene plănuiesc să tragă asupra centralei şi apoi să acuze Rusia că a provocat un accident nuclear, conform Agerpres.

În acelaşi timp, responsabilii GUR nu exclud ca, după un bombardament puternic asupra centralei, inamicul să ridice miza şi să organizeze un adevărat atac terorist la cea mai mare centrală nucleară din Europa, chiar dacă acesta ar coincide cu vizita lui Guterres în Ucraina.

zaporojie

Secretarul general al ONU: orice daune aduse centralei ar fi un act de "sinucidere".

[Sursa foto: Twitter]

Orice atac asupra centralei nucleare ar fi "act de sinucidere"

Secretarul general al Naţiunilor Unite a cerut joi demilitarizarea centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa, declarându-se profund îngrijorat de situaţia din interiorul şi din afara centralei.

Vorbind în faţa presei după convorbirea cu Zelenski, Antonio Guterres a afirmat că echipamentele şi personalul militar trebuie retrase de la această centrală şi a pledat să se depună eforturi pentru a asigura ca obiectivul să nu fie ţinta operaţiunilor militare.

Citeste si: Statele Unite pregătesc un nou ajutor militar pentru Ucraina

"Facilitatea nu trebuie utilizată în cadrul unei operaţiuni militare. În schimb, este nevoie urgent de un acord pentru a restabili infrastructura pur civilă a centralei din Zaporojia şi pentru a asigura securitatea zonei", a spus el, avertizând că orice daune aduse centralei ar fi un act de "sinucidere".


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si