Rusia se declară îngrijorată de plasarea în alertă a 8.500 de militari americani, pregătiţi pentru a fi desfăşuraţi în Europa, în contextul crizei de la granița Ucrainei, a anunțat, marţi, Kremlinul. Rusia afirmă că acţiunile şi declaraţiile Washingtonului duc la o nouă "escaladare a tensiunilor" în jurul Ucrainei, relatează presa internațională.

Citeste si: 8.500 de militari americani ar putea fi trimiși în Europa de Est dacă Ucraina va fi invadată

„Observăm cu mare îngrijorare aceste noi acţiuni americane”, a afirmat marți purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov. Potrivit lui, SUA provoacă „de facto, o exacerbare a tensiunilor”.

Rusia și China, exerciții militare comune

Exerciții navale comune ale armatelor Rusiei și Chinei au loc în partea de vest a Mării Arabiei, a informat ministerul rus al apărării. Din partea rusă, la manevrele de antrenament au participat nave ale Flotei Pacificului: crucișătorul de rachete Varyag, marea navă antisubmarină Admiral Tributs și marele petrolier maritim Boris Butoma.

Marina chineză a fost reprezentată de distrugătorul de rachete Urumqi și de nava complexă de aprovizionare Taihu, informează News.am.

Experții de politică externă avertizează că Rusia ambițioasă a luat Occidentul prin surprindere, tocmai când Statele Unite se îndreptau și se pregăteau să înfrunte China.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Întâlnire de gradul zero între Vladimir Putin și liderul Chinei, Xi Jiping, în 15 decembrie 2021

[Sursa foto: Twitter ]

Totul sugerează că există o alianță obiectivă între președintele rus Vladimir Putin și liderul Chinei, Xi Jinping, scrie Worldcrunch.com.

Și acest lucru ar putea împinge Statele Unite într-o capcană pe care a ajutat-o să o întindă, cu un șir de greșeli care au început încă din anii 1990: atât republicanii, cât și democrații au presupus greșit că Rusia nu se poate reconstrui, iar China va participa la o epocă „chino-americană” de progres către capitalismul de piață liberă și democrație.

Citeste si: Rusia cere retragerea trupelor NATO din România

Ultima mișcare a SUA în criza Ucrainei

Statele Unite au plasat până la 8.500 de militari în stare de alertă care ar putea fi dislocaţi în rândul trupelor NATO în cadrul crizei ucrainene, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

"Numărul trupelor pe care secretarul Apărării le-a plasat în stare de alertă ridicată este de până la 8.500 de persoane", a declarat el, subliniind că, "deocamdată, nu a fost luată nicio decizie cu privire la desfăşurare de forţe în afara Statelor Unite".

Citeste si: Tensiuni tot mai mari la granița României. "Rusia poate să atace foarte rapid", spune secretarul de stat american Antony Blinken, prezent la Kiev

Nivelul de alertă ridicată permite pregătirea trupelor pentru a fi gata de plecare în cinci zile, în loc de zece zile, a explicat purtătorul de cuvânt, potrivit Agerpres.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Aceste trupe, în mare parte trupe terestre şi unităţi de sprijin, vor opera în ţările NATO din Europa de Est, dar nu şi în Ucraina, a spus el.

Citeste si: Klaus Iohannis, mesaj pentru Biden și Macron după anunțul suplimentării trupelor NATO în România

Prezenţa militară rusă "a crescut" la granița cu Ucraina

Rusia este acuzată de statele occidentale că a desfăşurat zeci de mii de soldaţi la frontierele ucrainene în vederea unui atac. 

Prezenţa militară rusă "a crescut", a declarat marți purtătorul de cuvânt al Pentagonului. Moscova continuă să adune trupe "la frontiera cu Ucraina şi în Belarus numărul militarilor este în creştere", a precizat Kirby.

Moscova pretinde garanţii pentru securitatea sa, în special respingerea aderării Ucrainei la NATO, încetarea extinderii Alianţei şi desfăşurării militare în Europa de Est. Revendicări inacceptabile pentru occidentali, mai scrie AFP. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si