Ministerul de Externe al Rusiei a cerut luni ridicarea imediată a restricțiilor „în mod clar ostile” ale Lituaniei privind tranzitul feroviar dinspre Moscova al mărfurilor supuse sancțiunilor UE către enclava Kaliningrad din Moscova, aflată între Lituania și Polonia.

Citeste si: Angela Merkel, posibil negociator între Rusia și Ucraina? Ce a anunțat Kremlinul

„Dacă în viitorul apropiat tranzitul de mărfuri între regiunea Kalingrad și restul teritoriului Federației Ruse prin Lituania nu este restabilit în totalitate, atunci Rusia își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru a-și proteja interesele naționale”, a precizat ministerul de Externe de la Moscova

într-un comunicat de presă citat de The Moscow Times.

Avertisment dur de la Kremlin

Ministerul de Externe rus a transmis că l-a chemat pe însărcinatul cu afaceri al Lituaniei la Moscova pentru a protesta împotriva măsurilor „provocatoare” și „deschis ostile”.

În cursul dimineții de luni, Kremlinul a declarat că decizia Lituaniei a fost „fără precedent” și „încalcă tot ce există” în materie de drept internațional.

„Situația este mai mult decât gravă și necesită o analiză foarte profundă înainte de a formula orice măsuri și decizii”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem- wowbiz.ro

Citeste si: Volodimir Zelenski a jurat că va prelua zonele din sudul Ucrainei, ocupate de trupele ruse

Națiunea baltică Lituania, membră UE și NATO, a anunțat săptămâna trecută că interzice tranzitul feroviar al mărfurilor care fac obiectul sancțiunilor UE din Rusia continentală spre Kaliningrad.

Lista include cărbune, metale, materiale de construcție și tehnologie avansată. Potrivit guvernatorului din Kaliningrad, Anton Alikhanov, interdicția ar afecta aproximativ 50% din toate importurile către enclava rusă.

Citeste si: Patriarhul Kirill, un nou mesaj de susținere pentru soldații ruși

„Evaluăm măsurile provocatoare ale părții letone, care încalcă obligațiile internaționale ale Letoniei și înainte de toate Declarțaia Comună dintre Federația Rusă și Uniunea Europeană prvind tranzitul mărfurilor între Regiunea Kaliningrad și restul teritoriului Federației Ruse din 2002, ca deschis ostile”, se arată în declarația diplomației ruse de luni, 20 iunie.

"Vom începe cu Lituania"

Deputatul rus Evgheni Fiodorov a înaintat zilele trecute Dumei de Stat un proiect de lege privind anularea rezoluției Consiliului de Stat al URSS „cu privire la recunoașterea independenței Lituaniei”.

Citeste si: Tavi Clonda, schimbare radicală de look. Ce tunsoare a ales artistul și care a fost reacția familiei. “Am ajuns acasă alt om, să vedem ce zic.”- kfetele.ro

Citeste si: Un bărbat din Suceava și-a desenat propria trecere de pietoni pentru a ajunge mai repede la cârciumă: ”Aicea îmi place mie să beau”- radioimpuls.ro

În explicație politicianului rus se precizează că decizia de ieșire din URSS a fost ilegală deoarece a fost luată de un organ neconstituțional cu încălcarea cerințelor mai multor articole din Constituția URSS.

"Tocmai am pornit cu Lituania, și este clar de ce- Lituania este mai periculoasă pentru Rusia în ceea ce privește situația legată de regiunea Kaliningrad și confruntarea cu NATO și Statele

Unite. De aceea Lituania este mai importantă acum, dar asta nu înseamnă că ne vom opri aici”, a spus Fiodorov.

Ucraina apără decizia Lituaniei

Ministrul ucrainean de Externe, Dimtro Kuleba, a luat luni apărarea Lituaniei în conflictul recent declanșat cu Rusia, după ce țara baltică a interzis tranzitul feroviar al unor bunuri către exclava rusă Kaliningrad.

„Rusia nu are dreptul să amenințe Lituania”, a declarat luni Kuleba, după ce Rusia a denunțat introducerea unor restricții „ostile” asupra tranzitului feroviar prin Lituania cu mărfuri către Kaliningrad.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si