Rusia spune că a primit garanții scrise din partea SUA în "acordul nuclear" cu Iranul
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat marți că Moscova a primit garanții din partea SUA cu privire la capacitatea sa de a face tranzacții cu Teheranul, ca parte a discuțiilor în curs pentru salvarea acordului nuclear cu Iranul.
„Am primit garanții scrise. Ele sunt incluse în textul acordului în sine privind reluarea Planului de acțiune cuprinzător comun privind programul nuclear iranian”, le-a declarat Serghei Lavrov reporterilor în timpul unei conferințe de presă cu omologul său iranian.
Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, se află în capitala Rusiei la câteva zile după ce negocierile pentru salvarea acordului nuclear cu Iranul au fost blocate pe fondul noilor cereri din
Mai bine de 10 luni de discuții la Viena au adus marile puteri aproape de reînnoirea acordului de referință din 2015 privind reglementarea programului nuclear al Iranului.
Dar negocierile au fost oprite după ce Rusia a cerut, pe 5 martie, garanții că sancțiunile occidentale impuse după invadarea Ucrainei nu vor afecta comerțul său cu Iranul.
Serghei Lavrov: sancțiunile occidentale încalcă dreptul internațional
Serghei Lavrov a declarat marți la Moscova că garanțiile primite de la Washington vor proteja implicarea Rusiei în singura centrală nucleară Bushehr din Iran.
Lavrov a spus că Moscova și Teheranul împărtășesc poziția conform căreia sancțiunile occidentale sunt impuse cu scopul de a încălca dreptul internațional și a acuzat Washingtonul și partenerii săi că direcționează sancțiunile „în primul rând împotriva cetățenilor obișnuiți”.
Pe 11 martie, șeful de politică externă al Uniunii Europene, Josep Borrell, a scris pe Twitter că blocajul privind acordul cu Iranul a fost cauzat de „factori externi”, în ciuda faptului că „un text final este în esență gata și pe masă”.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a respins ca „irelevante” cererile rusești de garanții, spunând că „pur și simplu nu sunt în niciun fel legate între ele”.
Însă, luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului a reiterat poziția Teheranului conform căreia inițiativa trebuie să vină din SUA. „Problemele și punctele rămase între noi și Statele Unite au nevoie de decizii politice la Washington”, a spus Saeed Khatibzadeh.