In articol:
Rusia a anunţat joi că trupele sale iau parte la exerciţiile tactice din Belarus, țară care afirmase că nu se va implica direct în războiul din Ucraina.
Citește și: Vladimir Putin: Războiul din Ucraina va fi "de lungă durată". Cum ar putea folosi Rusia armele nucleare
Într-un comunicat de presă, Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că "militarii din cadrul Districtului militar vestic continuă antrenamentul intensiv de luptă în cadrul forţelor armate ale Republicii Belarus".
Citeste si: Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia- kanald.ro
Potrivit ministerului rus, "acţiuni de antrenament de luptă vor avea loc atât în timpul zilei, cât şi în timpul nopţii".
Exerciții militare comune Rusia-Belarus
Invazia rusă din februarie 2022 a pornit tot în urma unor exerciții militare comune ale Rusiei cu Belarusul lui Lukasenko.
La acel moment, atacul spre Kiev a venit de la granița de nord, sutele de tancuri ale Rusiei intrând în Ucraina prin Belarus.
"Militarii exersează tragerile cu toate tipurile de arme mici, precum şi cu lansatoare de mine; ei îşi perfecţionează abilităţile în pilotarea de vehicule de luptă, au cursuri de obstacole psihologice, studiază medicina tactică şi alte discipline", adaugă ministerul rus.
Înregistrări video postate de minister arată soldaţi ruşi în echipamente pentru zăpadă lângă tancuri într-un peisaj de iarnă, trăgând cu arme, inclusiv de artilerie.
Putin: Riscul unui război nuclear este în creștere
Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat trimiterea de trupe asupra Ucrainei pe 24 februarie, în ceea ce el numeşte "operaţiune militară specială", generând cel mai sângeros conflict din Europa după Al Doilea Război Mondial.
Citește și: VIDEO- De ce se opune Austria intrării României în spațiul Schengen
În cel mai recent discurs al său, Putin spune că riscul unui război nuclear este în creştere pe fondul conflictului din Ucraina, dar a insistat că Rusia nu a ''înnebunit'' şi nu va folosi prima arma nucleară, recurgerea la aceasta de către Moscova fiind posibilă doar ca răspuns la un atac.
''Nu am înnebunit, suntem conştienţi ce sunt armele nucleare'', a spus Putin la o reuniune prin videoconferinţă cu membri ai Consiliului rus pentru drepturile omului.
''Noi considerăm armele de distrugere în masă, arma nucleară, ca un mijloc defensiv. (Folosirea acesteia) este construită în jurul a ceea ce se numeşte ''lovitura de represalii'': dacă suntem loviţi, lovim ca răspuns'', a indicat liderul de la Kremlin.