După ce Ministerul rus al Apărării a anunțat marți că a decis să „reducă drastic ostilitățile” în direcțiile Kiev și Cernihiv și să se concentreze pe zona Donbas, Statele Unite observă aceste mișcări în desfășurare.

Citeste si: Rusia dă semnalul reducerii activității militare în Ucraina. "Principalele obiective ale operațiunii speciale au fost îndeplinite", spune ministrul Apărării de la Moscova

Este vorba de o schimbare majoră de strategie, potrivit a doi înalți oficiali americani, citați de CNN. Rusia își îndreaptă atenția către zonele din estul și sudul Ucrainei.

Rusia începe să-și retragă trupele din zona Kiev

Rusia începe să retragă unele forțe, inclusiv grupurile tactice ale batalionului rus (BTG) care părăsesc zonele înconjurătoare din jurul capitalei ucrainene, Kiev.

Citeste si: UPDATE- Ministerul rus al Apărării a anunțat, în contextul negocierilor de marți de la Istanbul, reducerea semnificativă a operațiunilor militare

Potrivit observațiilor americane din satelit, forțele ruse se retrag din unele zone din nord pentru a se concentra asupra câștigurilor obținute în sud și est.

Tancurile și blindatele ruse se îndreaptă spre sudul Ucrainei

Avertismentul lui Antony Blinken: Poate fi o strategie înșelătoare a Rusiei 

Secretarul american de stat Antony Blinken a spus marți că nu a văzut însă semne seriozitate reală din partea Rusiei ca urmare a negocierilor cu Ucraina de la Istanbul.

„Sunt două lucruri: ceea ce spune Rusia și este ceea ce face Rusia. Ne concentrăm pe cel din urmă aspect”, a declarat Blinken la o conferință de presă comună cu ministrul marocan de externe Nasser Bourita, potrivit CNN.

Blinken a avertizat că declarațiile Rusiei că va reduce ostilitățile din jurul Kievului ar putea fi „un mijloc prin care Rusia încearcă din nou să deturneze atenția și să înșele oamenii să creadă că nu face ceea ce face”.

Antony Blinken avertizează că Rusia "una spune și alta face". Trebuie să ne concentrăm doar pe ce face

[Sursa foto: Twitter]

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

„Dacă ei cred cumva că un efort de a subjuga „doar” partea de est a Ucrainei și partea de sud a Ucrainei poate reuși, atunci încă o dată se înșeală profund”, a spus Blinken.

Blinken a cerut Rusiei „să pună capăt agresiunii acum, să nu mai tragă, să-și retragă forțele și, desigur, să se angajeze în discuții”.

Retragerea, acoperită cu bombardamente

SUA apreciază că Rusia își va acoperi retragerea cu bombardamente aeriene și artilerie în zona Capitalei Kiev, a spus unul dintre oficiali citați de CNN.

Oficialii americani avertizează că Rusia s-ar putea întoarce întotdeauna din nou dacă condițiile de luptă o permit. Măsura vine în urma discuțiilor de pace dintre delegațiile ruse și ucrainene de marți la Istanbul.

Citeste si: Rusia dă semnalul reducerii activității militare în Ucraina. "Principalele obiective ale operațiunii speciale au fost îndeplinite", spune ministrul Apărării de la Moscova

În opinia SUA, aceasta nu este o ajustare pe termen scurt pentru regrupare, ci o mișcare pe termen mai lung, deoarece Rusia se confruntă cu eșecul de a avansa în nord.

Bombardamentele au continuat puternic în zonele din sud-est, unde orașul Nikolaiv a fost atacat puternic în cursul zilei de azi:

Oficialul a spus că o consecință pentru care Statele Unite sunt îngrijorate este menținerea aliaților europeni uniți în ceea ce privește presiunea economică și sprijinul militar acordat Ucrainei, deoarece Washingtonul se așteaptă ca unii dintre ei să preseze regimul de la Kiev să

accepte un acord de pace pentru a pune capăt luptei.

Rusia vrea să împartă Ucraina în două, după modelul Coreea de Nord- Coreea de Sud

Șeful serviciilor de informații militare al Ucrainei a declarat săptămâna trecută că președintele rus Vladimir Putin ar putea căuta să împartă Ucraina în două, după modelul Coreea de Nord și Coreea de Sud. 

Citeste si: Anonymous face public un ordin secret emis de Ministerul Apărării din Rusia

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În cadrul negocierilor de azi de la Istanbul, Ucraina a propus adoptarea unui statut de neutralitate în schimbul unor garanţii de securitate, ceea ce înseamnă că nu se va alătura unor alianţe militare şi nu va găzdui baze militare pe teritoriul său.

De asemenea, partea ucraineană îşi doreşte garanţii de securitate de tipul Articolului 5 din tratatul NATO, respectiv clauza sa de apărare colectivă. Printre cei care garantează securitatea Ucrainei s-ar putea afla Polonia, Israel, Turcia şi Canada.

Citeste si: Vladimir Putin, mai "iubit" ca niciodată de ruși. Se bucură de "susținerea absolută" a populației

Rusia îşi va reduce radical activitatea militară în direcţia Kiev şi Cernihov în Ucraina, după convorbiri ruso-ucrainene "substanţiale" la Istanbul, au declarat marţi negociatorii ruşi.

"Negocierile privind un acord asupra neutralităţii şi a statutului non-nuclear al Ucrainei intră într-o dimensiune practică(...), s-a decis, pentru a creşte încrederea, să se reducă radical activitatea militară în direcţia Kiev şi Cernihov", a declarat la Istanbul adjunctul ministrului rus al apărării, Aleksandr Fomin.

Statul major va prezenta în detaliu ce implică aceste decizii după ce delegaţia rusă se va întoarce la Moscova, a mai precizat Fomin.

Negociatorii ucraineni şi ruşi s-au întâlnit în Turcia marţi pentru prima dată în aproape trei săptămâni, Ucraina încercând că obţină o încetare a focului fără a face compromisuri asupra teritoriului sau a suveranităţii sale, în condiţiile în care a reuşit să-i facă pe ruşi să dea înapoi în regiunea Kiev, notează Reuters.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si