In articol:
- "Criza Kaliningrad", cel mai fierbinte subiect al momentului
- Rusia este convinsă că Lituania este încurajată de SUA
- Muncă de noapte la planul de detensionare a crizei cu Rusia
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, a declarat vineri că restricţionarea tranzitului spre Kaliningrad, instituită de Lituania a fost impusă la "sugestia evidentă şi la cererea" SUA.
Citeste si: "Criza de la Kaliningrad", discutată la Bruxelles. Cum răspunde Lituania la ultimatumul lui Putin
În aceste condiții, Rusia a acuzat vineri SUA de "acţiuni ostile" şi a anunţat că va lua "măsurile necesare", relatează Agerpres.
"Criza Kaliningrad", cel mai fierbinte subiect al momentului
Enclava Kaliningrad aparţine Rusiei, dar se află la granița dintre statele UE și NATO, Polonia şi Lituania.
Citeste si: Klaus Iohannis: Îmi doresc tare mult ca România și Moldova să fie împreună în UE
Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat joi că aşteaptă din partea Comisiei Europene să clarifice cu ''mai multă precizie'' cum trebuie aplicate sancţiunile împotriva Rusiei după agresiunea acesteia împotriva Ucrainei.
Rusia este convinsă că Lituania este încurajată de SUA
Rusia nu crede în declarațiile americane privind soluțiile diplomatice. "Nimeni nu poate să nu observe că astfel de declaraţii sunt contracarate de acţiuni ostile din partea americană", a declarat vineri Maria Zaharova.
Potrivit oficialului de la MAE rus, există toate motivele să se creadă că SUA încearcă să discute cu Rusia "de pe o poziţie de forţă".
Citeste si: Serghei Lavrov, amenințări la adresa NATO și UE
Președintele Nauseda a precizat că noile tensiuni cu Rusia provocate de restricţiile aplicate tranzitului către Kaliningrad nu sunt ''o temă între Lituania şi Rusia, ci una între UE şi Rusia''.
Muncă de noapte la planul de detensionare a crizei cu Rusia
Rusia a ameninţat cu represalii dacă Lituania nu ridică ''blocada'' şi nu restabileşte ''imediat'' accesul pe teritoriul lituanian pentru transporturile către enclava sa Kaliningrad. ''Vor exista măsuri de răspuns care acum sunt în proces de evaluare'', a declarat miercuri vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov.
''Suntem în contact strâns cu autorităţile lituaniene şi le vom oferi orientări suplimentare'', a notat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
Executivul european a lucrat toată noaptea de miercuri spre joi la planurile menite să detensioneze această criză, din cauza temerilor că ea ar putea escalada rapid, afirmă mai mulţi diplomaţi şi oficiali europeni citaţi de Politico.eu.